skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ten napój, musisz wcześniej zagotować i schłodzić cztery litry wody do temperatury pokojowej.Następnie, w jeszcze jednym litrze wody, rozpuszczamy cukier, rozpuszczalny proszek napoju cykorii i od czasu do czasu mieszając doprowadzamy do wrzenia.Zawartość będzie się mocno pienić, musisz spojrzeć na to, co nie ucieknie na piec.Po ugotowaniu wyłącz piec i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Po ostygnięciu piana praktycznie zejdzie.Dodaj kwas cytrynowy i suche drożdże do zawartości, możesz je również wstępnie rozcieńczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody i dodać tam.Wlej ten litr, powiedziałbym koncentrat, do wstępnie przygotowanej przegotowanej,schłodzonej również do temperatury pokojowej, wody.
Krok 3:
Naczynia o dużej objętości należy przemyśleć z wyprzedzeniem.Mam ten słoik o pojemności pięciu litrów, możesz przygotować patelnię.Ponownie wymieszaj całą zawartość i dodaj umyte rodzynki.Pozostaw w temperaturze pokojowej do fermentacji, sprzyjają temu drożdże i rodzynki.W czasie fermentacja trwa od pięciu do ośmiu godzin,jeśli pozostawisz go dłużej, kwas po prostu fermentuje.
Krok 4:
Po upływie czasu gotowy kwas chlebowy należy odcedzić i wlać do odpowiedniego naczynia do przechowywania.Wlewam trochę kwasu do karafki,aby natychmiast wypić.Kwas chlebowy jest bogaty, umiarkowanie słodki, z lekką kwaskowatością.
Krok 5:
Lub butelkuj, na przykład spod wody i włóż do lodówki.Wlewam do takich butelek soku z granatów.
kiedy nadchodzą upalne dni ,od razu pamiętamy, że nie byłoby źle wypić orzeźwiającego napoju.Oczywiście taki napój przygotowany w domu jest smaczniejszy i zdrowszy niż sklep.A przygotowanie go nie będzie trudne.Jest taki moment, powiem ci w tajemnicy, że w domu nie ma rozpuszczalnego napoju z cykorii.I nie ma siły, jak chcę kwas chlebowy, to biorę suszone jabłka, gotuję z nich kompot,schładzam,a następnie dodaję wszystko zgodnie z powyższym scenariuszem.Jedyną rzeczą w tym przypadku jest uregulowanie ilości kwasu cytrynowego do smaku,ponieważ kompot jest już kwaśny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Cykoria - 21 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g