domowy kwas chlebowy z rozpuszczalnej cykorii

kwas chlebowy nie wymaga specjalnych zakwasów i jest łatwy do przygotowania. Taki napój dobrze ugasi pragnienie i podniesie ton.Dwa trzy szklanki dziennie nie zaszkodzą ciału.
SrebroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
23 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ten napój, musisz wcześniej zagotować i schłodzić cztery litry wody do temperatury pokojowej.Następnie, w jeszcze jednym litrze wody, rozpuszczamy cukier, rozpuszczalny proszek napoju cykorii i od czasu do czasu mieszając doprowadzamy do wrzenia.Zawartość będzie się mocno pienić, musisz spojrzeć na to, co nie ucieknie na piec.Po ugotowaniu wyłącz piec i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po ostygnięciu piana praktycznie zejdzie.Dodaj kwas cytrynowy i suche drożdże do zawartości, możesz je również wstępnie rozcieńczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody i dodać tam.Wlej ten litr, powiedziałbym koncentrat, do wstępnie przygotowanej przegotowanej,schłodzonej również do temperatury pokojowej, wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Naczynia o dużej objętości należy przemyśleć z wyprzedzeniem.Mam ten słoik o pojemności pięciu litrów, możesz przygotować patelnię.Ponownie wymieszaj całą zawartość i dodaj umyte rodzynki.Pozostaw w temperaturze pokojowej do fermentacji, sprzyjają temu drożdże i rodzynki.W czasie fermentacja trwa od pięciu do ośmiu godzin,jeśli pozostawisz go dłużej, kwas po prostu fermentuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po upływie czasu gotowy kwas chlebowy należy odcedzić i wlać do odpowiedniego naczynia do przechowywania.Wlewam trochę kwasu do karafki,aby natychmiast wypić.Kwas chlebowy jest bogaty, umiarkowanie słodki, z lekką kwaskowatością.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lub butelkuj, na przykład spod wody i włóż do lodówki.Wlewam do takich butelek soku z granatów.

kiedy nadchodzą upalne dni ,od razu pamiętamy, że nie byłoby źle wypić orzeźwiającego napoju.Oczywiście taki napój przygotowany w domu jest smaczniejszy i zdrowszy niż sklep.A przygotowanie go nie będzie trudne.Jest taki moment, powiem ci w tajemnicy, że w domu nie ma rozpuszczalnego napoju z cykorii.I nie ma siły, jak chcę kwas chlebowy, to biorę suszone jabłka, gotuję z nich kompot,schładzam,a następnie dodaję wszystko zgodnie z powyższym scenariuszem.Jedyną rzeczą w tym przypadku jest uregulowanie ilości kwasu cytrynowego do smaku,ponieważ kompot jest już kwaśny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Cykoria - 21   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy