skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotowujemy odpowiedni pojemnik, który powinien mieć co najmniej dwadzieścia pięć litrów objętości. Następnie umyj pszenicę i przenieś ją do pojemnika. Mój jest dobry. Następnie napełnij umytą pszenicę wodą, aby unosiła się ponad poziom ziarna o 2-3 cm, Dodaj 0,8 kg granulowanego cukru, wszystko wymieszaj. Wyjmujemy pojemnik w ciemne miejsce i trzymamy w temperaturze pokojowej przez 5 dni. Nie przykrywaj pojemnika pokrywką. W tym czasie powinna rozpocząć się fermentacja - na powierzchni pojawią się bąbelki, można zaobserwować kwaśny zapach.
podgrzewamy 15 litrów wody. Niewiele - do stanu ciepłego (nie więcej niż 40 stopni Celsjusza). Wlej 3 kg cukru do wody, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Następnie wlej powstałą mieszaninę do sfermentowanego ziarna. Instalujemy uszczelkę wodną na pojemniku z ziarnem i usuwamy ją w ciemnym, ciepłym miejscu na 5 dni. Ważne jest, aby temperatura była pokojowa, to znaczy nie niższa niż 20 stopni.
po określonym czasie proces fermentacji z reguły dobiega końca. Świadczy o tym brak bąbelków, a zacier stanie się pikantny w smaku. Im niższa temperatura pomieszczenia, tym wolniejszy proces fermentacji. Jeśli po 5 dniach fermentacja nie ustała, zwiększ czas o kolejne 1-2 dni.
spuszczamy Zacier bez wpływu na osad, przez kilka warstw gazy do destylatora. Destylujemy zacier. W rezultacie z podanej liczby składników uzyskuje się około 3 litrów mocnego płynu (do 80 stopni). Rozcieńczamy go wodą, aby uzyskać siłę 45-50 stopni. Używamy alkoholometru.
wlej płyn do butelki. Dodaj kilka kryształów nadmanganianu potasu i pozostaw na kilka dni pod pokrywką i w temperaturze pokojowej. W tym czasie w płynie pojawią się czarne płatki. Następnie budujemy filtr węglowy: w konewce naprzemiennie warstwy waty i węgla drzewnego. Wystarczy trzy warstwy, zaczynamy i kończymy warstwą waty. Wlej cukier i sodę na najwyższą warstwę. Następnie cienkim strumieniem przepuszczamy ciecz przez filtr. Taki filtr jest przeznaczony na 3 litry wódki.
wylewamy przefiltrowaną wódkę do butelek, zamykamy hermetycznie pokrywkami i wkładamy do piwnicy, aby zaparzyła się przez 5 dni.
napój gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Węgiel - 120 kcal/100g