wódka z pszenicy

klasyczny rosyjski napój alkoholowy nie jest trudny do przygotowania! Wódka pszenna to tradycyjny rosyjski napój, który ma łagodny smak i jest przygotowywany bez dodatku drożdży. Ten przepis to klasyczny sposób przygotowania napoju. Technologia nie jest bardziej skomplikowana niż robienie bimbru, więc warto spróbować.
EvgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 27 g
114 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 18 D 2 h

na początek przygotowujemy odpowiedni pojemnik, który powinien mieć co najmniej dwadzieścia pięć litrów objętości. Następnie umyj pszenicę i przenieś ją do pojemnika. Mój jest dobry. Następnie napełnij umytą pszenicę wodą, aby unosiła się ponad poziom ziarna o 2-3 cm, Dodaj 0,8 kg granulowanego cukru, wszystko wymieszaj. Wyjmujemy pojemnik w ciemne miejsce i trzymamy w temperaturze pokojowej przez 5 dni. Nie przykrywaj pojemnika pokrywką. W tym czasie powinna rozpocząć się fermentacja - na powierzchni pojawią się bąbelki, można zaobserwować kwaśny zapach.

podgrzewamy 15 litrów wody. Niewiele - do stanu ciepłego (nie więcej niż 40 stopni Celsjusza). Wlej 3 kg cukru do wody, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Następnie wlej powstałą mieszaninę do sfermentowanego ziarna. Instalujemy uszczelkę wodną na pojemniku z ziarnem i usuwamy ją w ciemnym, ciepłym miejscu na 5 dni. Ważne jest, aby temperatura była pokojowa, to znaczy nie niższa niż 20 stopni.

po określonym czasie proces fermentacji z reguły dobiega końca. Świadczy o tym brak bąbelków, a zacier stanie się pikantny w smaku. Im niższa temperatura pomieszczenia, tym wolniejszy proces fermentacji. Jeśli po 5 dniach fermentacja nie ustała, zwiększ czas o kolejne 1-2 dni.

spuszczamy Zacier bez wpływu na osad, przez kilka warstw gazy do destylatora. Destylujemy zacier. W rezultacie z podanej liczby składników uzyskuje się około 3 litrów mocnego płynu (do 80 stopni). Rozcieńczamy go wodą, aby uzyskać siłę 45-50 stopni. Używamy alkoholometru.

wlej płyn do butelki. Dodaj kilka kryształów nadmanganianu potasu i pozostaw na kilka dni pod pokrywką i w temperaturze pokojowej. W tym czasie w płynie pojawią się czarne płatki. Następnie budujemy filtr węglowy: w konewce naprzemiennie warstwy waty i węgla drzewnego. Wystarczy trzy warstwy, zaczynamy i kończymy warstwą waty. Wlej cukier i sodę na najwyższą warstwę. Następnie cienkim strumieniem przepuszczamy ciecz przez filtr. Taki filtr jest przeznaczony na 3 litry wódki.

wylewamy przefiltrowaną wódkę do butelek, zamykamy hermetycznie pokrywkami i wkładamy do piwnicy, aby zaparzyła się przez 5 dni.

napój gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Węgiel - 120   kcal/100g

Podobne przepisy