kwas chlebowy z suszonych jabłek

kwas chlebowy może być nie tylko chlebem! Poznaj nowy przepis! Kwas chlebowy z suszonych jabłek ma bogaty kolor, przyjemny aromat i doskonały smak. Przygotowanie napoju nie jest szczególnie trudne. Jeśli jabłka nie są Blade, proces brązowienia w piekarniku można pominąć. Ilość cukru najlepiej dostosować do smaku. Wspomniana porcja cukru sprawi, że napój będzie umiarkowanie słodki. W razie potrzeby możesz dodać 100 gramów więcej. Nawet miłośnicy dodają rodzynki do kwasu chlebowego, ale wraz z nim napój staje się ostrzejszy w smaku. W razie potrzeby do gotowego kwasu chlebowego można dodać garść rodzynek.
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
54 kcal
IG: 62 / 0 / 38

metoda gotowania

Czas gotowania: 8 h

prawidłowo ugotowany kwas chlebowy nie jest zbyt ostry, umiarkowanie słodki, aromatyczny, dobrze gasi pragnienie. W letnim upale jest to, czego potrzebujesz!

jeśli użyjesz jabłek nie różowych, ale jaśniejszych kolorów, napój będzie odpowiednio jaśniejszy.

1. Suszone jabłka układamy na blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Zrumień jabłka, aby nabrały bardziej intensywnego koloru.

2. Następnie pozwól suszeniu ostygnąć. Następnie przenosimy go do odpowiedniego pojemnika. Naczynia do kwasu chlebowego powinny być emaliowane.

3. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia.

4. Wlej jabłka wrzącą wodą, przykryj pokrywką. Pozostaw na około trzy godziny.

5. Po określonym czasie wlej cukier, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.

6. Pozostaw na chwilę, aż napar ostygnie do około 30 stopni. Następnie usuń jabłka. Można to zrobić za pomocą łyżki cedzakowej lub małego sita.

7. Wlej suche drożdże do lekko ciepłego naparu jabłkowego. Mieszać. Zostawiamy bez przykrycia. Możesz przykryć czystym kawałkiem gazy. Fermentacja zajmie około trzech godzin.

8. Gdy na powierzchni pojawi się piana, kwas chlebowy można butelkować. Oczywiście najpierw napój należy przecedzić przez gazę złożoną w kilku warstwach. Możesz również przecedzić przez sito.

9. Zamykamy butelki i wysyłamy do lodówki.

podawaj schłodzony kwas chlebowy.

pij z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suszone jabłka - 231   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy