skład / składniki
metoda gotowania
prawidłowo ugotowany kwas chlebowy nie jest zbyt ostry, umiarkowanie słodki, aromatyczny, dobrze gasi pragnienie. W letnim upale jest to, czego potrzebujesz!
jeśli użyjesz jabłek nie różowych, ale jaśniejszych kolorów, napój będzie odpowiednio jaśniejszy.
1. Suszone jabłka układamy na blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Zrumień jabłka, aby nabrały bardziej intensywnego koloru.
2. Następnie pozwól suszeniu ostygnąć. Następnie przenosimy go do odpowiedniego pojemnika. Naczynia do kwasu chlebowego powinny być emaliowane.
3. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia.
4. Wlej jabłka wrzącą wodą, przykryj pokrywką. Pozostaw na około trzy godziny.
5. Po określonym czasie wlej cukier, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
6. Pozostaw na chwilę, aż napar ostygnie do około 30 stopni. Następnie usuń jabłka. Można to zrobić za pomocą łyżki cedzakowej lub małego sita.
7. Wlej suche drożdże do lekko ciepłego naparu jabłkowego. Mieszać. Zostawiamy bez przykrycia. Możesz przykryć czystym kawałkiem gazy. Fermentacja zajmie około trzech godzin.
8. Gdy na powierzchni pojawi się piana, kwas chlebowy można butelkować. Oczywiście najpierw napój należy przecedzić przez gazę złożoną w kilku warstwach. Możesz również przecedzić przez sito.
9. Zamykamy butelki i wysyłamy do lodówki.
podawaj schłodzony kwas chlebowy.
pij z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suszone jabłka - 231 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g