kwas buraczany bez cukru

najzdrowszy napój z buraków! Koniecznie spróbuj! Kwas buraczany - eliksir zdrowia! Jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy, wapń, potas i żelazo. Dla osób dbających o zdrowie kwas buraczany jest koniecznością! Zadbaj o siebie i swoją rodzinę, przygotuj napój leczniczy bez cukru według klasycznej receptury!
Mama•TimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
14 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 20 min

1. Buraki myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki o dowolnym kształcie.

2. Rozłóż buraki w czystym trzylitrowym słoiku (słoik powinien być suchy) do około połowy objętości.

3. A teraz wlej zimną oczyszczoną wodę do ramion słoika (nie zaleca się nalewania po brzegi, ponieważ nastąpi proces fermentacji kwasu mlekowego).

4. Pozostaw słoik w chłodnym miejscu, wiążąc szyję gazą.

5. Gotowość kwasu chlebowego będzie świadczyć o pojawieniu się pęcherzyków unoszących się do góry (zajmie to od 3 do 7 dni).

6. Gotowy kwas chlebowy jest filtrowany przez gazę złożoną w kilku warstwach i wlewany do czystych butelek.

przechowuj napój w lodówce.

spożywaj z przyjemnością i bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy