kwas buraczany bez cukru
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Buraki myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki o dowolnym kształcie.
2. Rozłóż buraki w czystym trzylitrowym słoiku (słoik powinien być suchy) do około połowy objętości.
3. A teraz wlej zimną oczyszczoną wodę do ramion słoika (nie zaleca się nalewania po brzegi, ponieważ nastąpi proces fermentacji kwasu mlekowego).
4. Pozostaw słoik w chłodnym miejscu, wiążąc szyję gazą.
5. Gotowość kwasu chlebowego będzie świadczyć o pojawieniu się pęcherzyków unoszących się do góry (zajmie to od 3 do 7 dni).
6. Gotowy kwas chlebowy jest filtrowany przez gazę złożoną w kilku warstwach i wlewany do czystych butelek.
przechowuj napój w lodówce.
spożywaj z przyjemnością i bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g