skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie jest bardzo proste:
- wlej sok (nie świeży, odstaw na dzień lub dwa) do rondla o odpowiedniej objętości;
- wsypujemy słód;
- dodaj płynny miód;
- wysyłamy patelnię do ognia i podgrzewamy do 30 stopni;
- w międzyczasie kroimy chleb żytni w kostkę (wskazane jest, aby chleb nie był najświeższy, aby nie był zbyt mokry, a napój nie był mętny, ale oczywiście ze skórką);
- suszymy kostki chleba (robię to w kuchence mikrofalowej, ale w razie potrzeby można je również wysuszyć w piekarniku);
- zwracamy podgrzany kwas chlebowy do słoika, wkładamy do niego krakersy;
- bez przykrywania słoika umieszczamy go w ciepłym miejscu, a po dwóch do trzech godzinach kwas chlebowy będzie gotowy;
- gotowy napój jest filtrowany i butelkowany (natychmiast w karafce-pije szybko).
pij dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Sok brzozowy - 24 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g