kwas chlebowy z soku brzozowego ze skórką chlebową

Przygotuj zdrowy kwas chlebowy bez większych kłopotów! I jest pyszne! Robię taki kwas chlebowy wiosną w okresie zbierania soku brzozowego. Kiedy jest dużo soku, chcę różnych napojów: przygotować je na przyszłość i natychmiast pić-mamy dużą rodzinę, więc napoje nie są przeznaczone na długi czas. Ten kwas chlebowy jest jedną z ulubionych odmian gotowania - jest pijany przede wszystkim. Spróbuj, mam nadzieję, że ci się spodoba!
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
52 kcal
IG: 45 / 55 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

gotowanie jest bardzo proste:

- wlej sok (nie świeży, odstaw na dzień lub dwa) do rondla o odpowiedniej objętości;

- wsypujemy słód;

- dodaj płynny miód;

- wysyłamy patelnię do ognia i podgrzewamy do 30 stopni;

- w międzyczasie kroimy chleb żytni w kostkę (wskazane jest, aby chleb nie był najświeższy, aby nie był zbyt mokry, a napój nie był mętny, ale oczywiście ze skórką);

- suszymy kostki chleba (robię to w kuchence mikrofalowej, ale w razie potrzeby można je również wysuszyć w piekarniku);

- zwracamy podgrzany kwas chlebowy do słoika, wkładamy do niego krakersy;

- bez przykrywania słoika umieszczamy go w ciepłym miejscu, a po dwóch do trzech godzinach kwas chlebowy będzie gotowy;

- gotowy napój jest filtrowany i butelkowany (natychmiast w karafce-pije szybko).

pij dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g
  • Sok brzozowy - 24   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g

Podobne przepisy