skład / składniki
metoda gotowania
Limoncello to popularny włoski likier. Napój zyskał dużą popularność i jest znany daleko poza granicami Włoch.
zaczynamy gotować z wyprzedzeniem. W końcu musimy nalegać na bimber na skórce z cytryny. Odbywa się to w prostym szklanym słoju (wylej skórkę ze świeżych cytryn bimbrem, szczelnie zamknij słoik) i trwa dwa do trzech tygodni w temperaturze pokojowej. Spróbuj ostrożnie usunąć skórkę-bez białej części, aby przyszły Likier nie był gorzki.
gdy bimber jest naparowany, bierzemy głęboki rondel, wlewamy tam mleko i śmietanę, dodajemy wanilinę, podpalamy, doprowadzamy do wrzenia i usuwamy z ognia.
rozpuść cukier w mieszance mleka i ostudź.
Bimberujemy przez gazę, dodajemy do schłodzonej mieszanki mleka, mieszamy, wlewamy do szklanego pojemnika i wysyłamy do lodówki na kolejne 1,5-2 tygodnie.
podawaj schłodzone i nie nadużywaj!
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g