Oromo z kurczakiem i ziemniakami
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
przygotuj ciasto. Pozostaw 20 gramów oleju do smarowania naleśnika, połącz pozostałe składniki i zagnieść jednorodne gęste ciasto. Odstaw na 15 minut.
w międzyczasie przygotuj nadzienie. Zmiel mięso, ziemniaki i cebulę na jednorodne mięso mielone. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj.
z gotowym nadzieniem i ciastem przystąp do montażu Oromo. Rozwałkuj ciasto na cienki, szeroki naleśnik. Połóż mięso mielone na wierzchu, cofając się o 1,5-2 cm od krawędzi naleśnika.
następnie zawiń wszystko w luźną rolkę, ściśnij krawędzie.
gotuj na parze przez około godzinę, aż będzie całkowicie ugotowany.
Oromo jest gotowy. Pokrój na porcje i podawaj ze śmietaną lub ulubionymi sosami. Bardzo pożywne i smaczne danie, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g