Thandai (napój mleczny)
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
wiele napojów nie jest jedzeniem, a niektóre są tak kaloryczne, że są pijane zamiast przekąski. Takie jest mleko. Dlatego lepiej nie pić obfitego obiadu z napojami mlecznymi. Chociaż ten sam napój można gotować na jednej wodzie (jest taki przepis kulinarny), ale ma bardzo ostry smak dla amatora.
opłucz rodzynki i napełnij je gorącą wodą przez 5-10 minut. W małym rondlu gotuj anyż w ziarnach przez dziesięć minut. Pistacje są obrane z łuski, są twarde i będą unosić się w płynie. Pistacje, rodzynki, semana kardamonu (najlepiej zmiażdżone) wkładamy do blendera. Wlej trochę mleka i przewiń, aż składniki zostaną całkowicie zmiażdżone.
filtruj wodę anyżową. Jest to możliwe przez sitko, ale bardziej niezawodne przez podwójną warstwę gazy. Rozcieńczyć miód i pozostawić płyn do ostygnięcia.
łączymy wszystko razem, bardzo dobrze mieszamy i chłodzimy. Konieczne jest wstrząśnięcie przed podaniem. Podawaj z liśćmi mięty.
możesz również dodać kawałki lodu,jeśli jest gorąco. A w Indiach prawie zawsze jest gorąco. Nawiasem mówiąc, jeśli jesteś zbyt leniwy, aby samemu przygotować ten napój, teraz w sklepach pojawił się ekstrakt Thandai.
opłucz rodzynki i napełnij je gorącą wodą przez 5-10 minut. W małym rondlu gotuj anyż w ziarnach przez dziesięć minut. Pistacje są obrane z łuski, są twarde i będą unosić się w płynie. Pistacje, rodzynki, semana kardamonu (najlepiej zmiażdżone) wkładamy do blendera. Wlej trochę mleka i przewiń, aż składniki zostaną całkowicie zmiażdżone.
filtruj wodę anyżową. Jest to możliwe przez sitko, ale bardziej niezawodne przez podwójną warstwę gazy. Rozcieńczyć miód i pozostawić płyn do ostygnięcia.
łączymy wszystko razem, bardzo dobrze mieszamy i chłodzimy. Konieczne jest wstrząśnięcie przed podaniem. Podawaj z liśćmi mięty.
możesz również dodać kawałki lodu,jeśli jest gorąco. A w Indiach prawie zawsze jest gorąco. Nawiasem mówiąc, jeśli jesteś zbyt leniwy, aby samemu przygotować ten napój, teraz w sklepach pojawił się ekstrakt Thandai.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g