domowy kwas chlebowy na suchych drożdżach i kwaśnej brzeczce
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej 5 litrów zimnej przefiltrowanej wody do rondla.
2. Dodaj koncentrat kwaśnego brzeczki do wody, wymieszaj.
3. Włóż cukier do rondla, ponownie wymieszaj-dobrze, aby cukier się rozpuścił.
4. Wlej suche drożdże, wymieszaj.
5. Pozostawiamy przyszły kwas chlebowy do zaparzenia przez 20 godzin w ciepłym miejscu (co najmniej 25 stopni).
6. Gdy minie czas, włóż kwas chlebowy do lodówki na 2 godziny.
7. Ostrożnie wlej schłodzony kwas chlebowy do innego pojemnika, aby osad się nie przelał. Nie potrzebujemy już płynu z osadem, można go wylać.
8. Teraz przecedzamy kwas chlebowy przez kilkakrotnie złożoną gazę do trzylitrowego słoika, zamykamy pokrywką.
przechowuj gotowy kwas chlebowy w lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Koncentrat brzeczki kwaszonej - 277 kcal/100g