domowy kwas chlebowy na suchych drożdżach i kwaśnej brzeczce

bogaty i jasny smak tego napoju przeniesie cię z powrotem do dzieciństwa! Spróbuj! Pamiętasz kwas chlebowy z beczek, który można było kupić latem na każdym kroku? Tak właśnie smakuje domowy napój przygotowany z kwaśnym moszczem. Przy tak wielu drożdżach kwas chlebowy jest dość mocny, jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak, włóż połowę drożdży.
NauczycielkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
25 kcal
IG: 0 / 33 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 22 h 20 min

1. Wlej 5 litrów zimnej przefiltrowanej wody do rondla.

2. Dodaj koncentrat kwaśnego brzeczki do wody, wymieszaj.

3. Włóż cukier do rondla, ponownie wymieszaj-dobrze, aby cukier się rozpuścił.

4. Wlej suche drożdże, wymieszaj.

5. Pozostawiamy przyszły kwas chlebowy do zaparzenia przez 20 godzin w ciepłym miejscu (co najmniej 25 stopni).

6. Gdy minie czas, włóż kwas chlebowy do lodówki na 2 godziny.

7. Ostrożnie wlej schłodzony kwas chlebowy do innego pojemnika, aby osad się nie przelał. Nie potrzebujemy już płynu z osadem, można go wylać.

8. Teraz przecedzamy kwas chlebowy przez kilkakrotnie złożoną gazę do trzylitrowego słoika, zamykamy pokrywką.

przechowuj gotowy kwas chlebowy w lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Koncentrat brzeczki kwaszonej - 277   kcal/100g

Podobne przepisy