Azjatycki napój alkoholowy

Egzotyka!Okazuje się, że kumys można przygotować w domu! Tak, jesteśmy Scytami, Tak, jesteśmy Azjatami... Dlatego jesteśmy bardzo zainteresowani kulinarnym przepisem na gotowanie kumys w domu. Nawet jeśli nie na mleku wielbłąda, jak to jest w zwyczaju wśród Mongołów i Kazachów. Nawet jeśli nie sfermentowany w żołądku jagnięcym - to wszystko rozpieszczanie. Koczownicy używają KUMIS z dowolnym jedzeniem zamiast zwykłego kwaśnego mleka. Ale to napój-alkoholowy, pijany. I nieprzygotowanym osobom, z tendencją do alkoholizmu, nie radzę go pić. Chociaż istnieje opinia, że kumys to napój leczniczy. Cóż, jeśli chcesz, na pewno zrobić ten azjatycki napój, to-oto przepis.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 67 % 6 g
44 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj wodę do kefiru

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do powstałej cieczy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnym talerzu z ciepłą wodą i cukrem hodujemy drożdże

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czekamy 15 minut na wyrośnięcie drożdży

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj drożdże do płynu kefirowo-wodnego

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej do słoików i odpocznij przez 3-4 dni.Monitorujemy temperaturę wody

  8. Krok 8:

    Krok 8.

wymieszaj kefir ze schłodzoną przegotowaną wodą. Dodaj miód lub cukier do tej mieszanki. Drożdże są wstępnie namoczone w ciepłej słodzonej wodzie i umieszczone na gorącej baterii lub kuchence, aby drożdże ożyły i fermentowały.

wszystko to mieszamy, wlewamy do przygotowanych czystych butelek i umieszczamy w rogu na godzinę, aby mieszanina odpoczęła i trochę odzyskała przytomność. Gdy tylko ożyje, na wierzchu natychmiast tworzy się piana. Następnie butelki z kumys należy zanurzyć w zimnej wodzie, której temperatura nie powinna przekraczać 15 stopni Celsjusza. Wodę należy stale chłodzić kawałkami lodu, w przeciwnym razie rozgrzeje się do temperatury pokojowej. Tymczasem KUMIS jest wzbogacony dwutlenkiem węgla i alkoholem (co jest najcenniejsze).
po kilku dniach możesz spróbować, co nam się udało. Przechowuj butelki w lodówce i odkorkuj je tylko w razie potrzeby.
najlepiej spożywać przed jedzeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy