skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie niezbędne składniki
Krok 2:
Dodaj wodę do kefiru
Krok 3:
Dodaj cukier do powstałej cieczy
Krok 4:
W osobnym talerzu z ciepłą wodą i cukrem hodujemy drożdże
Krok 5:
Czekamy 15 minut na wyrośnięcie drożdży
Krok 6:
Dodaj drożdże do płynu kefirowo-wodnego
Krok 7:
Wlej do słoików i odpocznij przez 3-4 dni.Monitorujemy temperaturę wody
Krok 8:
wymieszaj kefir ze schłodzoną przegotowaną wodą. Dodaj miód lub cukier do tej mieszanki. Drożdże są wstępnie namoczone w ciepłej słodzonej wodzie i umieszczone na gorącej baterii lub kuchence, aby drożdże ożyły i fermentowały.
wszystko to mieszamy, wlewamy do przygotowanych czystych butelek i umieszczamy w rogu na godzinę, aby mieszanina odpoczęła i trochę odzyskała przytomność. Gdy tylko ożyje, na wierzchu natychmiast tworzy się piana. Następnie butelki z kumys należy zanurzyć w zimnej wodzie, której temperatura nie powinna przekraczać 15 stopni Celsjusza. Wodę należy stale chłodzić kawałkami lodu, w przeciwnym razie rozgrzeje się do temperatury pokojowej. Tymczasem KUMIS jest wzbogacony dwutlenkiem węgla i alkoholem (co jest najcenniejsze).
po kilku dniach możesz spróbować, co nam się udało. Przechowuj butelki w lodówce i odkorkuj je tylko w razie potrzeby.
najlepiej spożywać przed jedzeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g