Szwedzki glogg (Grog )

pikantne wino rozjaśni więcej niż jeden zimny wieczór!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 74 % 17 g
164 kcal
IG: 41 / 29 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
glogg to tradycyjny skandynawski napój. Co więcej, glogg jest również uważany za najbardziej świąteczny napój:) w zimnych porach roku gorący napój alkoholowy ogrzeje i zachwyci! A jeśli glogg jest również domowej roboty, to nie ma ceny.
czym różni się ten Szwedzki napój od grzanego wina, pytasz? I jest radykalnie inny, do jedzenia glogga potrzebujesz łyżki:) ponieważ tradycyjnie dodaje się do niego rodzynki i migdały. A przepis na gotowanie tych dwóch gorących napojów jest inny.
więc zacznijmy.
wlej wino z wódką do rondla, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i umieść na małym ogniu. Podgrzej, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie wyłącz, przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia. Po około pół godzinie ponownie podgrzewamy napój, wlewamy do kubków i podajemy do stołu:) nawiasem mówiąc, nie trzeba czekać na Boże Narodzenie!! Na przykład możesz jeździć na nartach, łyżwach przez godzinę 2 przed użyciem, a następnie rozgrzać się tym wspaniałym napojem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy