kwas buraczany bez drożdży

niezbędny składnik buraków. Zrób to sam! Ten kwas chlebowy to tylko dar niebios! Dodaję go do barszczu i buraków. Kwas chlebowy okazuje się jasny (należy wziąć pod uwagę przy wyborze buraków, aby był jasny i monochromatyczny w przekroju, bez białych żył), bogaty i bardzo smaczny.
KalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
21 kcal
IG: 0 / 17 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 5 D 30 min

1. Duże buraki (lub dwa małe) myjemy i obieramy, trzy na grubej tarce.

2. Rozłóż buraki w szklanym słoju, zalej ciepłą przegotowaną wodą.

3. Dodaj skórkę czarnego chleba żytniego, sól, cukier do słoika. Dokładnie wymieszaj, zamknij szyjkę słoika gazą i wyślij słoik w ciepłe i ciemne miejsce na 4-5 dni.

5. Po upływie określonego czasu filtrujemy kwas chlebowy (wykładamy durszlak gazą w dwóch warstwach-w ten sposób płyn zostanie przefiltrowany lepiej) i wlewamy do butelek lub słoików.

użyj kwasu chlebowego zgodnie z jego przeznaczeniem i udanych eksperymentów kulinarnych)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy