kwas buraczany bez drożdży
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Duże buraki (lub dwa małe) myjemy i obieramy, trzy na grubej tarce.
2. Rozłóż buraki w szklanym słoju, zalej ciepłą przegotowaną wodą.
3. Dodaj skórkę czarnego chleba żytniego, sól, cukier do słoika. Dokładnie wymieszaj, zamknij szyjkę słoika gazą i wyślij słoik w ciepłe i ciemne miejsce na 4-5 dni.
5. Po upływie określonego czasu filtrujemy kwas chlebowy (wykładamy durszlak gazą w dwóch warstwach-w ten sposób płyn zostanie przefiltrowany lepiej) i wlewamy do butelek lub słoików.
użyj kwasu chlebowego zgodnie z jego przeznaczeniem i udanych eksperymentów kulinarnych)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g