Limoncello z sokiem z cytryny

Likier pochodzi z Włoch na zabawne wakacje! Zrób to sam. Dla tych, którzy uwielbiają Likiery cytrusowe, ten przepis jest darem niebios. Gotowanie jest proste, ale co za wspaniały smak! Ten napój jest zawsze ulubionym na świątecznym stole!
maasikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
104 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 63 D 1 h

z dokładnie umytych cytryn usuń cienką warstwę skórki. Jeśli nie chcesz, aby alkohol był gorzki, usuń tylko żółtą część. Aby nadać napojowi goryczkę, pozostaw ją lekko białą (ale tylko trochę).

Przenieś skórkę do szklanego pojemnika (może to być słoik lub butelka), napełnij wódką i umieść w ciemnym miejscu. Zaparz wódkę w temperaturze pokojowej przez 6 tygodni.

wyciśnij sok z pozostałych cytryn i zamroź go na razie (równie dobrze możesz użyć tej ilości świeżych cytryn, gdy wódka zostanie zaparzona, ale zaoszczędzisz trochę).

zagotuj syrop, mieszając wodę i cukier i doprowadzając mieszaninę do wrzenia. Konieczne jest całkowite rozpuszczenie kryształów cukru. Poczekaj, aż syrop ostygnie.

odcedź wódkę przez podwójną warstwę gazy i wymieszaj z syropem. Dodaj tam sok z cytryny (rozmrożony lub świeżo wyciśnięty).

Butelkuj alkohol i przechowuj w zimnym, ciemnym miejscu przez kolejne trzy tygodnie.

przechowuj alkohol w lodówce lub piwnicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy