skład / składniki
metoda gotowania
z dokładnie umytych cytryn usuń cienką warstwę skórki. Jeśli nie chcesz, aby alkohol był gorzki, usuń tylko żółtą część. Aby nadać napojowi goryczkę, pozostaw ją lekko białą (ale tylko trochę).
Przenieś skórkę do szklanego pojemnika (może to być słoik lub butelka), napełnij wódką i umieść w ciemnym miejscu. Zaparz wódkę w temperaturze pokojowej przez 6 tygodni.
wyciśnij sok z pozostałych cytryn i zamroź go na razie (równie dobrze możesz użyć tej ilości świeżych cytryn, gdy wódka zostanie zaparzona, ale zaoszczędzisz trochę).
zagotuj syrop, mieszając wodę i cukier i doprowadzając mieszaninę do wrzenia. Konieczne jest całkowite rozpuszczenie kryształów cukru. Poczekaj, aż syrop ostygnie.
odcedź wódkę przez podwójną warstwę gazy i wymieszaj z syropem. Dodaj tam sok z cytryny (rozmrożony lub świeżo wyciśnięty).
Butelkuj alkohol i przechowuj w zimnym, ciemnym miejscu przez kolejne trzy tygodnie.
przechowuj alkohol w lodówce lub piwnicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g