kwas jabłkowy

taki pyszny i orzeźwiający napój przyda się zarówno w upale, jak i na zimno!
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
32 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
kwas chlebowy-oznacza kwaśny napój. Przepisy na gotowanie kwasu chlebowego są od dawna. Uważa się, że kwas chlebowy jest prawdziwym rosyjskim napojem. Ale to nie tylko napój - to także jedzenie. W głodnych latach uciekali przed wyczerpaniem. Kwas był również uważany za lekarstwo, potwierdzenie tego można znaleźć w historii.
istnieje wiele przepisów kulinarnych na kwas chlebowy. Na przykład kwas jabłkowy, bardzo podoba mi się jego niepowtarzalny smak. Jest jesień, jabłka są już dojrzałe, a my potrzebujemy antonovki. Zaletą tego kulinarnego przepisu na kwas jabłkowy jest to, że można go gotować zimą. Ponieważ Antonovka jest dobrze przechowywana i zawsze może być pod ręką.
więc zacznijmy. Jabłka należy pokroić na małe plasterki i włożyć do rondla, najlepiej emaliowanego. Napełnij wszystko zimną wodą i zagotuj. Po lekkim zagotowaniu Usuń i pozwól mu parzyć przez około 3 godziny. Bierzemy gazę złożoną 2 razy i filtrujemy powstały napar przez nią. Dodaj do niego cukier, miód, włóż cynamon i drożdże. Przykrywamy szmatką i kładziemy wędrować w ciemnym kącie, którego nikt nie zwolni. Kwas należy podawać przez 2-3 dni. Smakujemy, jeśli chcesz dodać cukier, to kwestia gustu. Kwas należy ponownie odcedzić, a następnie wlać do przygotowanych butelek. Dodaj kilka rodzynek i włóż do lodówki. Gdy kwas jabłkowy ostygnie, możesz podać go udekorowany plasterkiem cytryny. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy