Nalewka z aronii domowej roboty

cierpki Likier z witaminowych owoców aronii. Aronia lub aronia aronia jest niezwykle bogata w witaminy i ma bardzo wyjątkowy cierpki smak. To właśnie sprawia, że czarne jak noc owoce są jedną z najbardziej atrakcyjnych opcji do zaparzania wódki.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 25-31 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 17 g
129 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do nalewania można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców aronii. W pierwszym przypadku należy je najpierw posortować z ogonków, aw drugim rozmrozić w temperaturze pokojowej. Przenieś aronię do durszlaka, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą i przenieś na patelnię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Za pomocą tłuczka do puree lekko zmiażdż owoce, aby dały trochę soku. Lepiej jest użyć drewnianego tłuczka, aby nie zarysować patelni. I uważaj na sok z aronii! Ma niezwykle trwały niebiesko-fioletowy pigment. Jeśli sok spadnie na porowatą powierzchnię roboczą i zostanie wchłonięty, czyszczenie będzie prawie nierealne. Dlatego natychmiast wytrzyj powierzchnie soku wilgotną szmatką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej zimną, przefiltrowaną wodę do rondla i wymieszaj mieszaninę. Umieść patelnię na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj granulowany cukier i wymieszaj przyszły Likier. Nie ma potrzeby całkowitego rozpuszczania cukru. Podczas podgrzewania cieczy nadal rozpuści się samodzielnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj podstawę nalewania przez kilka minut. Na samym końcu dodaj kwas cytrynowy. Następnie zdejmij z ognia i ostudź trochę w temperaturze pokojowej przez około pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wódkę do rondla i dobrze wymieszaj Likier. Na tym etapie radzę przecedzić Likier przez kilka warstw gazy lub przez specjalny zakupiony filtr. Nie odcedziłem likieru i trochę żałowałem, że tego nie zrobiłem. Powiem ci dalej, Dlaczego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą aoronki wlej Likier do wcześniej umytych i wysuszonych butelek. Jeśli planowane jest długotrwałe przechowywanie, lepiej będzie wcześniej wysterylizować butelki. A jeśli nalewka jest przechowywana w lodówce, możesz wlać napój po prostu do czystych butelek. Ponieważ nie odcedziłem wcześniej likieru, jagody zatkały najwęższą część lejka i musiałem je wyrzucić podczas przelania do butelek. Dlatego lepiej będzie wcześniej odcedzić Likier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij butelki zakrętkami, pozostaw do całkowitego ostygnięcia i odłóż do przechowywania.

napój można spożyć natychmiast po przygotowaniu, ale lepiej pozwolić mu parzyć przez miesiąc.

nalewka jest niesamowicie aromatyczna, słodko-cierpka i myślę, że bardziej przypadnie do gustu paniom.

polecam podawanie takiego płynu schłodzonego do gorącego szaszłyka z szyi wieprzowej. To niesamowicie uduchowione połączenie! Najważniejsze-nie nadużywaj.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy