Nalewka z aronii

prawdziwy rosyjski napój, jasny i charakterystyczny. Nalewka z aronii ma wyjątkowy, nieporównywalny smak - ze względu na samą jagodę (aronię). Więc nalewka na nim wyróżnia się spośród wszystkich. Piękna, o charakterystycznym smaku i zapachu. Zima to po prostu przyjemność!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nalewkę z aronii? Przygotuj składniki. Aronia nadaje się zarówno świeża, jak i mrożona. Posortuj świeże liście i gałązki, umyj i osusz. Rozmrozić zamrożone w temperaturze pokojowej. Weź sprawdzoną wódkę. Usuń skórkę z cytryny (żółtą skórkę), pocierając umytą cytrynę o tarkę z małymi otworami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Polecam przebić każdą jagodę wykałaczką. Możesz lekko docisnąć jagody tłuczkiem (prasą do tłuczonych ziemniaków), ale nie daj się ponieść emocjom, aby jagody nie zamieniły się w tłuczone ziemniaki: wtedy trudniej będzie przefiltrować napój. Uważaj na sok z aronii! Ma niezwykle trwały niebiesko-fioletowy pigment. Jeśli sok dostanie się na powierzchnię roboczą, natychmiast wytrzyj go wilgotną szmatką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś jagody do czystego i suchego szklanego słoika. Mam objętość 500 ml.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej określoną ilość wódki do słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I dodaj skórkę z cytryny. Sprawi, że napój będzie jeszcze bardziej interesujący w smaku. Możesz zastąpić skórkę pomarańczy, limonki lub dowolnego cytrusa, który kochasz. Za każdym razem napój będzie trochę inny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj nalewkę. Na tym etapie możesz dodać cukier do słoika w ilości 2 łyżek. L. i więcej, w zależności od tego, jak bardzo lubisz słodkie nalewki. Ten przepis jest bez cukru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj nalewkę papierową serwetką i dokręć gumką. Umieść słoik w spiżarni na 2 tygodnie. Co 2-3 dni mieszaj jego zawartość. Przed użyciem przefiltruj nalewkę przez kilka warstw gazy lub przez specjalny zakupiony filtr.

po przefiltrowaniu nalewka staje się całkowicie przezroczysta. Myślę, że Twoi goście będą bardzo zadowoleni, jeśli potraktujesz ich tak wspaniałą domową nalewką w kolorze czerwono-bordowym, jak cenny Rubin.

miłej degustacji!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Pamiętaj, że jeśli włożysz dużo skórki, może ona nadać napojowi nadmierną gorycz i cierpkość zamiast lekkiej nuty cytrusowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy