sbiten domowy miód

pyszne, zdrowe, dietetyczne, pikantne, łatwe! Domowy miód sbiten to starożytny rosyjski pikantny napój, który wzmacnia układ odpornościowy, poprawia nastrój. Jest bardzo aromatyczny, łatwy do przygotowania, okazuje się za pierwszym razem. Zestaw przypraw i przypraw do niego można zmienić według własnego gustu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 37 g
180 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sbiten Honey? Do gotowania przygotuj niezbędne przyprawy i wodę. Weź filtrowane lub butelkowane. Ilość i skład przypraw są warunkowe. Dlatego wybierając je, skup się na swoim guście. Cukier można całkowicie usunąć, zastępując go miodem lub substytutem cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do odpowiedniej kadzi. Dodaj miód i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wszystkie przygotowane przyprawy do kadzi i podpal.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadzić zawartość kadzi do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut na małym ogniu. Nie musisz przykrywać pokrywką. Następnie zdejmij naczynia z ognia, przykryj i pozostaw na kolejne 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie odcedź gotowy ubity, zagotuj i wlej do filiżanek. Do każdej miski dodaj trochę soku z cytryny lub plasterek cytryny. Podawaj sbiten na gorąco. Miłego poczęstunku!

nazwa napoju pochodzi od słowa"powalić". Wynika to ze sposobu przygotowania sbitny. Gotowano go w dwóch misach. W jednym zaparzano miód, a w drugim przygotowywano zioła i przyprawy. W ostatnim etapie oba napary połączono i dokładnie wymieszano).
istnieje ogromna liczba przepisów na przygotowanie sbitny. Jedną z najpopularniejszych jest zimowa, rozgrzewająca wersja z przyprawami.
na zimne, zimowe dni miodowy sbiten staje się prawdziwym środkiem rozgrzewającym.
moim zdaniem sbiten z imbirem i cytryną, jeden z najsmaczniejszych. Chociaż do jego przygotowania można użyć aromatycznych ziół, takich jak rumianek, tymianek,ziele dziurawca, szałwia, mięta lub lipa. A ponadto możesz dodać do niego goździki lub gałkę muszkatołową podczas gotowania.
smak napoju z pewnością Cię rozgrzeje, rozweseli i rozweseli.
nawiasem mówiąc, sbiten można również gotować na bazie alkoholu, na przykład na czerwonym winie.
sbitna łączy miód z przyprawami i ziołami, dzięki czemu ten napój jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Zawarte w nim składniki pomagają organizmowi radzić sobie z wirusami podczas epidemii lub szybciej wyzdrowieć po grypie i przeziębieniu.
ten słodko-palący napój był kochany w Rosji i gotowany wszędzie.
spróbuj I ty!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g

Podobne przepisy