papryka z bimbru

mocny i pikantny tradycyjny napój alkoholowy. Paprykę z bimbru można podawać do różnych potraw lub stosować w celu zapobiegania przeziębieniom. Dobrze się rozgrzewa, a także zwiększa apetyt. Gotowanie nie jest trudne, a smak nie będzie gorszy niż napój sklepowy, a kolor jest nieco jaśniejszy niż zwykle. Papryka jest zwykle podawana w temperaturze pokojowej i jest przechowywana przez długi czas - kilka lat, najważniejsze jest, aby usunąć ją w zacienionym miejscu. Musisz pić napój ostrożnie dla tych, którzy są przeciwwskazani w pikantnych potrawach.
KalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
299 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 5 D 20 min

przygotowanie tego pysznego napoju nie jest trudne i z minimum produktów. Przygotowujemy wszystkie składniki z wyprzedzeniem i przystępujemy do gotowania. Więc...

wybierz odpowiedni pojemnik do przygotowania napoju o pojemności jednego litra. Możesz użyć zwykłego litrowego słoika. Wlej do niego bimber. Bimber należy wziąć wysokiej jakości, podwójną destylację, dobrze oczyszczoną.

dodaj goździki i czarny pieprz do bimbru. Kładziemy cały strąk ostrej papryki, który najpierw należy umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Dodaj również miód do bimbru. Miód najlepiej stosować w płynie, ale w przypadku braku nadaje się również gęsty. Najważniejsze, aby go nie stopić, aby zachować maksymalne użyteczne właściwości. Wszystko dobrze wymieszaj.

po szczelnym zamknięciu pojemnika z przyszłą pokrywką pieprzu i usunięciu w ciemnym miejscu. Temperatura powinna być pokojowa. Trzymamy tam płyn przez trzy dni, a każdego dnia przyszły napój musi być dobrze wstrząśnięty. Kiedy minie określony czas, zostawiamy tam paprykę na kolejne dwa dni, ale już jej nie dotykamy.

po dwóch dniach filtrujemy paprykę przez gazę złożoną kilka razy. Warstwa powinna być dość gęsta. Gotowy napój, którego moc wynosi około 35 stopni, wlewa się do butelek, szczelnie zamyka i odkłada do przechowywania w ciemnym miejscu. Papryka jest przechowywana bez utraty swoich właściwości przez trzy lata.

nawiasem mówiąc, pieprz i przyprawy można ponownie zalać bimberem. Pozostaje tylko ponownie dodać miód, ale nalegać nieco dłużej niż za pierwszym razem-tydzień. Następnie przefiltruj również przez gazę i wlej gotowy napój do butelek, hermetycznie zatkany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy