skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na balish? Przygotuj niezbędne produkty. Zamiast ghee możesz użyć zwykłego masła, margaryny lub tłuszczu zwierzęcego. Mam właśnie gęsią skórkę. Weź grubszą śmietanę, ciasto tylko na tym skorzysta. Przesiej mąkę, to nie tylko usunie śmieci, ale także nasyci ją powietrzem.
Krok 2:
Włóż śmietanę do miski.
Krok 3:
Dodaj tłuszcz lub olej.
Krok 4:
Ubij jajko kurze, dodaj sól. Mieszaj żywność, aż będzie gładka.
Krok 5:
Stopniowo, partiami, zacznij dodawać mąkę, mieszając ciasto po każdej porcji.
Krok 6:
Przygotuj się na to, że inna ilość mąki może odejść od podanej w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji wyrabianego ciasta, jeśli nadal jest zbyt lepkie, dodaj. Pod koniec ugniatania radzę położyć dosłownie łyżkę mąki, aby nie "wbić" (włożyć za dużo) ciasta. Powinien stać się jednolity, miękki i elastyczny.
Krok 7:
Gdy ciasto stanie się takie, włóż je do plastikowej torby i pozwól mu trochę usiąść, aby mąka wchłonęła całą wilgoć z jedzenia. Po takim dojrzewaniu ciasto staje się bardziej elastyczne ze względu na rozwój glutenu zawartego w mące. Ciasto jest gotowe, możesz uformować z niego ciasto balish.
używam tego ciasta nie tylko do balish, ale jest z niego bardzo smaczne pieczenie zwykłych tortilli. A nawet kystybai - tatarskie ciasta z ziemniakami lub kaszą jaglaną.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g