ciasto na balisz

wszechstronny, puszysty, miękki, łatwy do zrobienia! Ciasto na balish-pyszne tatarskie ciasto z mięsem i ziemniakami-przygotowuje się w zaledwie pół godziny. Jest to rodzaj przaśnego ciasta z dodatkiem tłuszczu, wypieki z niego uzyskuje się z pyszną chrupiącą skórką.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 57 % 34 g
309 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na balish? Przygotuj niezbędne produkty. Zamiast ghee możesz użyć zwykłego masła, margaryny lub tłuszczu zwierzęcego. Mam właśnie gęsią skórkę. Weź grubszą śmietanę, ciasto tylko na tym skorzysta. Przesiej mąkę, to nie tylko usunie śmieci, ale także nasyci ją powietrzem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż śmietanę do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj tłuszcz lub olej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko kurze, dodaj sól. Mieszaj żywność, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo, partiami, zacznij dodawać mąkę, mieszając ciasto po każdej porcji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj się na to, że inna ilość mąki może odejść od podanej w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji wyrabianego ciasta, jeśli nadal jest zbyt lepkie, dodaj. Pod koniec ugniatania radzę położyć dosłownie łyżkę mąki, aby nie "wbić" (włożyć za dużo) ciasta. Powinien stać się jednolity, miękki i elastyczny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto stanie się takie, włóż je do plastikowej torby i pozwól mu trochę usiąść, aby mąka wchłonęła całą wilgoć z jedzenia. Po takim dojrzewaniu ciasto staje się bardziej elastyczne ze względu na rozwój glutenu zawartego w mące. Ciasto jest gotowe, możesz uformować z niego ciasto balish.

używam tego ciasta nie tylko do balish, ale jest z niego bardzo smaczne pieczenie zwykłych tortilli. A nawet kystybai - tatarskie ciasta z ziemniakami lub kaszą jaglaną.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy