skład / składniki
metoda gotowania
nieumyte ciemne winogrona rozgnieć rękami, miażdżąc każdą jagodę. Zagnieść razem z gałązkami i pestkami. Winogrona muszą mieć płytkę nazębną, są to naturalne drożdże, które wpływają na proces fermentacji.
teraz Przenieś wszystkie winogrona wraz z sokiem do naczynia do fermentacji (na przykład słoik 5l). Przykryj wodą i - w razie potrzeby-dodaj cukier. Wymieszaj wszystko drewnianą szpatułką. W naczyniu powinna pozostać pusta przestrzeń, jest potrzebna do uwolnienia dwutlenku węgla.
umieść uszczelkę wodną na naczyniu i umieść naczynie w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze co najmniej 20 ° C. Jeśli nie ma uszczelnienia wodnego, możesz pociągnąć gumową rękawicę na naczyniu i mocno ją związać.
teraz możesz zapomnieć o Bradze przez co najmniej 2 miesiące. Ale raz na 3 dni, aby o tym pamiętać-otwórz pojemnik i wymieszaj zacier drewnianą szpatułką, niszcząc warstwę powierzchniową. Zapobiegnie to tworzeniu się pleśni.
po zakończeniu procesu fermentacji następuje destylacja zacieru. Aby to zrobić, wlej zawartość naczynia przez gazę do destylatora. wyciśnięcia z nasionami w gazie zawiesić nad destylatorem-aby wszystkie aromaty z nich dostały się do chachy, co czyni ją jeszcze lepszą.
dalej proces destylacji jest taki sam jak bimber, bez różnicy. Produkt końcowy powoli gromadzi się w butelce przymocowanej do kostki destylacyjnej. Możesz jechać 2 razy, jeśli pierwsze wyjście okazało się zbyt mocne. I nie możesz odpędzić - spójrz już na smak. Jeśli zdecydujesz się ponownie wyprzedzić, dodaj wodę (również do smaku, może 0,5 litra, może 1 litr).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g