skład / składniki
metoda gotowania
koktajl Daiquiri urodził się na Kubie, ale stał się bardzo popularny i kochany przez wielu. Teraz klasyczny przepis został nieco zmodyfikowany, dodając sok owocowy lub puree zamiast syropu cukrowego. Owocowa wersja napoju również ma swoje miejsce, ale klasykę należy pamiętać.
aby uzyskać smaczny wynik, nie wystarczy po prostu dodać łyżkę cukru do shakera - do tego potrzebny jest syrop. Syrop przygotowuje się bezpośrednio do napoju, ale można go użyć, jeśli jest gotowy. Dobrym pomysłem jest przygotowanie syropu na przyszłość i użycie go w razie potrzeby.
prosty syrop składa się z cukru i wody, które są pobierane w stosunku 1:1. Rum najlepiej stosować lekki. Jeśli chodzi o sok z limonki, potrzebujesz świeżego. Tego punktu nie można zignorować, nie ma zbyt wielu składników, a świeżo wyciśnięty sok z limonki wiele znaczy.
1. Więc natychmiast przygotuj syrop. Wlej szklankę cukru do rondla, wlej szklankę wody, Wyślij do ognia. Trzymamy w ogniu, mieszając, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie ostudzić syrop. Aby szybciej schłodzić syrop, można go wlać do metalowej miski i umieścić w pojemniku z zimną wodą.
2. Wlej Rum do shakera, dodaj tutaj określoną ilość syropu i soku z limonki. Dodajemy również kostki lodu i energicznie wstrząsamy przez 30 sekund. Lód nie tylko schłodzi koktajl, ale także doda niewielką ilość płynu i nie zaszkodzi.
3. Przefiltruj napój przez sitko, wlej do schłodzonej szklanki. Koktajl powinien mieć lekki, mętny kolor. Oto on, Daiquiri!
ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rum - 75 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g