222 kcal
1 hour10 minutes
Pyszna zapiekanka dla miłośników bakłażana! Wpadłem w ręce kulinarny przepis na
210 kcal
2 hours
Miłośnicy pizzy będą zachwyceni! Bardzo apetyczny i szybki!
279 kcal
13 hours50 minutes
Słodycze pokochają! Delikatne, Oryginalne i dostępne dla każdego!
185 kcal
45 minutes
Obfity i pyszny ryż kubański w dosłownie czterdzieści minut! pegama autor
73 kcal
5 minutes
Najlepszy koktajl, który sprawi, że Twoi goście nie będą się nudzić! NashaDasha
56 kcal
1 hour30 minutes
Pyszny sos będzie Twoim osobistym pomocnikiem w kuchni! Lubov♀ autor przepisu
210 kcal
3 hours30 minutes
Niezwykłe danie mile zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich! Lubov♀ autor przepisu
233 kcal
1 hour10 minutes
Doskonale urozmaica dietę całej rodziny! Madlenka=◙☼ autor przepisu
150 kcal
10 minutes
Zaskoczenie gości wymaga odrobiny wyobraźni! NashaDasha autor przepisu
56 kcal
30 minutes
Okroshka to już przeszłość! Mam nowy przepis!
192 kcal
2 hours
Tylko jeden smak tego dania sprawia, że chcesz dodać sobie suplementy! Lubov♀
81 kcal
30 minutes
Wykwintne danie spodoba się każdemu smakoszowi! pegama autor przepisu
114 kcal
50 minutes
Pyszny krem, którego przepis przywieziono z Kuby! stefania autor przepisu
99 kcal
10 minutes
Świeżość, której tak bardzo brakuje w upalne lato! pegama autor przepisu
161 kcal
30 minutes
Pikantne i bardzo smaczne danie kuchni kubańskiej! Lubov♀ autor przepisu
149 kcal
30 minutes
Lekka, sycąca i niskokaloryczna przekąska-sałatka z Wysp Kanaryjskich! Ira autor
202 kcal
1 hour40 minutes
Niezwykle smaczny i obfity obiad pokocha cała rodzina! Kubańczycy dużo jedzą.
189 kcal
12 hours
Chcesz różnorodności w jedzeniu! Wypróbuj nowe kombinacje!
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Drugie danie
- Mięso i produkty mięsne
- Ser
- Nabiał
- Warzywa
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Z papryką
- Sól
- Dania z olejem roślinnym
- Z sok
- Kuchnia kubańska
- W piekarniku
- Drugie z mięsa
- Drugie z bakłażana
- Mięso w piekarniku
- Z twardego sera
- Kremowe naczynia
- Warzywa w piekarniku
- Z bakłażana
- Bez jajek
- Przepisy bezmleczne
Opis
Kubańczykom udało się połączyć w swoich potrawach tradycje hiszpańskie, a także afrykańskie i karaibskie. Solony suszony dorsz (bacalao) został sprowadzony na wyspę wolności przez Hiszpanów. A ona, z biegiem wieków, pomimo obfitości różnych innych świeżych ryb, jest nadal jedną z najbardziej poszukiwanych kubańskich potraw. Bez tego nie da się ugotować posiłku takiego jak, powiedzmy, Bacalao la Viszcaina-a (to ten sam dorsz, który jest przygotowywany według starej Baskijskiej receptury z sofrito, czyli z przyprawami i kubańskimi warzywami duszonymi w kubańskim oleju). A smażony chleb kubański jest niezbędnym dodatkiem do Bacalao la Viszcaina-a.
Dzięki kolonizatorom, którzy w swoim czasie wprowadzili pewne wyrafinowanie, na Kubie zaczęli gotować rodzaj bujnych omletów z nadzieniem z kawałków kubańskiego mięsa lub warzyw z owocami morza.
Mieszkańcom kontynentu afrykańskiego, którzy zostali przymusowo przetransportowani na Kubę, bardzo szybko udało się opanować dania z kubańskich owoców i warzyw. To oni nauczyli się gotować potrawy takie jak Tostones (mówimy o cienko pokrojonym i smażonym kubańskim bananie), Yuca con Mojo (a tutaj mówimy o sosie z juką, przyprawami i kubańskim czosnkiem). Stopniowo ryż, który przybył z Chin, stał się stopniowo podstawą Dania Arroz Relleno (kubański ryż z różnymi nadzieniami) i Moros y Cristianos (mowa o mieszance czarnej fasoli i ryżu).
Muszę powiedzieć, że główny zestaw produktów kuchni kubańskiej jest dość prosty. Kubańczycy z mięsa wolą kurczaka i wieprzowinę, w mniejszym stopniu wołowinę i jagnięcinę, a ze zbóż lubią gotować z czarnej kubańskiej fasoli, ryżu i kukurydzy. Jedzenie obejmuje yucca cassava, a także słodkie kubańskie ziemniaki malanga i boniato, banan platanos, który jest przygotowywany na tysiąc i jeden sposób.
Krótko mówiąc, zestaw kubańskich produktów jest niewielki. Dlatego kubańscy kucharze uwielbiają przyprawiać jedzenie różnymi sosami z papryki i pomidorów, cebuli i czosnku itp. Nawet z kubańskich owoców.
Kubański deser nie jest przygotowywany. Są to różnorodne owoce kubańskie, czy to w całości, czy w kawałkach, czy w ciastach.
Nawiasem mówiąc, nazwy kubańskich potraw to szczególna rozmowa. Dzięki kreatywnemu podejściu Kubańczyków do tego problemu pojawiły się takie kubańskie potrawy jak moors and christians, "Maurowie i chrześcijanie" (mowa o ryżu z czarną fasolą) lub - ropa vieja i tak dalej.. jednym słowem, co nie jest powodem, aby zacząć gotować w kubańskim duchu?