skład / składniki
metoda gotowania
podstawą kubańskich przepisów jest prosty zestaw produktów, bez dodatków. Z mięsa Kubańczycy wolą wieprzowinę i kurczaka, z zbóż - czarną fasolę, kukurydzę i ryż. Jedzenie wykorzystuje jukę, słodkie ziemniaki i banany, które są przygotowywane na wiele sposobów zarówno do deserów i sosów, jak i jako dodatek do dań mięsnych. Ponieważ zestaw potraw jest skromny, Kubańczycy lubią przyprawiać jedzenie różnymi sosami. Najpopularniejszy jest sos "salsa criolla", który zawiera cebulę, paprykę, pomidory i czosnek. Obfitość owoców doprowadziła do tego, że szefowie kuchni zaczęli przygotowywać z nich sosy, takie jak sos z papai i mango. Proponuję przygotować jedną z opcji sosu "salsa criolla".
w rondlu topię tłuszcz wieprzowy i wkładam tam cebulę i czosnek, które należy smażyć na złoty odcień. Dodaję marynowaną paprykę posiekaną w paski, czerwone wino, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki. Smaż wszystko, wlej bulion mięsny i gotuj zawartość garnka przez około godzinę na małym ogniu. Pod koniec gotowania wkładam kwas cytrynowy, pieprz, cukier i sól. Sos ten można doprawić daniami mięsnymi lub rybnymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g