kotlety z krewetek po tajsku w cieście

kotlety dla miłośników darów morza! Niesamowicie smaczne i szybkie!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 38 % 12 g
161 kcal
IG: 55 / 0 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
oczywiście nie można znaleźć wszystkich oryginalnych składników kotletów z krewetek w tajskim cieście, więc musisz zadowolić się tym, co jest dostępne. Najpierw przygotowuję składniki: pocieram krewetki na pastę, siekam imbir i cebulę, smażymy karpia i paprykę, smażymy na małym ogniu delikatny miąższ kokosowy. Ale sam nie suszę suma, ale biorę małego suszonego suma na rynku i starannie wybieram miąższ. Oddzielam mięso karpia od kości i skóry. I dopiero wtedy wkładam wszystko, z wyjątkiem przypraw dodanych do smaku, do siekacza i dokładnie mielę na jednorodną masę, którą podgrzewam na patelni, aż pojawi się zapach. Do masy dodaję smażoną i posiekaną paprykę, sos rybny i cukier i formuję z niej małe okrągłe kotlety, które zanurzam w płynnym cieście i smażę ze wszystkich stron na złoty kolor. Ważne jest, aby w cieście nie tworzyły się grudki. Gotuję go w blenderze, okazuje się w sam raz. Ten tajski przepis kulinarny był bardzo modny na początku lat dziewięćdziesiątych. Internetu wtedy jeszcze nie było i "chodził" po studenckich zeszytach. W ten sposób trafił do mnie, a kiedy trafił, zaczął urozmaicać mój zimowy stół. To wtedy kucharze przystosowali się do zastąpienia egzotycznych odmian ryb znanymi i znanymi mieszkańcami naszych zbiorników. To tajskie jedzenie jest jednym z niewielu, które nie jest "amatorem" i jest lubiane przez prawie każdego, kto lubi mięso i owoce morza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Karp smażony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kokos suszony - 608   kcal/100g
  • Orzechy kokosowe - 380   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sum gotowany - 196   kcal/100g
  • Sum - 121   kcal/100g
  • Sum świeży - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy