skład / składniki
metoda gotowania
na początek obieramy cebulę i kroimy w cienkie półpierścienie. Wlać cebulę stromą wrzącą wodą i pozostawić do ostygnięcia.
wstępnie ugotowaną wieprzowinę i wołowinę smażymy na mocno rozgrzanej patelni z olejem przez 5-10 minut. Następnie dodaj trochę wody i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
podczas gotowania mięsa pokrój ogórki w cienkie paski.
obierz jabłko ze skóry i rdzenia, pokrój również w paski.
wymieszaj ogórki i jabłko i zalej ogórkiem solanką, a także sokiem z cytryny.
gdy mięso jest ugotowane i schłodzone, pokrój je w cienkie paski.
teraz spuszczamy wodę z cebuli, już oddał całą swoją gorycz.
Połącz wszystkie przygotowane produkty, wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku.
podając sałatkę wołową dopraw majonezem i udekoruj ziołami. To wszystko! Jedzenie z narodowej kuchni czeskiej jest gotowe do podania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal / 100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g