Praska sałatka wołowa

sałatki mięsne są soczyste, aromatyczne, będziesz chciał spróbować ponownie! Sałatki to moja słabość! Próbowałem różnych: mięsnych, warzywnych, o mieszanych smakach (na przykład słodkich i słonych). Ale jedną z moich ulubionych jest Praska sałatka wołowa, która niezmiennie na każdym moim świątecznym stole staje się hitem. Porozmawiamy dalej o sałatce praskiej, której przepisem kulinarnym podzielę się z wami.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 58 % 15 g
węglowodany 12 % 3 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

na początek obieramy cebulę i kroimy w cienkie półpierścienie. Wlać cebulę stromą wrzącą wodą i pozostawić do ostygnięcia.
wstępnie ugotowaną wieprzowinę i wołowinę smażymy na mocno rozgrzanej patelni z olejem przez 5-10 minut. Następnie dodaj trochę wody i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
podczas gotowania mięsa pokrój ogórki w cienkie paski.
obierz jabłko ze skóry i rdzenia, pokrój również w paski.
wymieszaj ogórki i jabłko i zalej ogórkiem solanką, a także sokiem z cytryny.
gdy mięso jest ugotowane i schłodzone, pokrój je w cienkie paski.
teraz spuszczamy wodę z cebuli, już oddał całą swoją gorycz.
Połącz wszystkie przygotowane produkty, wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku.
 podając sałatkę wołową dopraw majonezem i udekoruj ziołami. To wszystko! Jedzenie z narodowej kuchni czeskiej jest gotowe do podania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal / 100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g

Podobne przepisy