bakłażan z pomidorami, czosnkiem i octem na zimę

świetna przekąska, którą możesz przygotować na zimę i jeść codziennie!
EllishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 65 % 11 g
węglowodany 29 % 5 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d

ten przepis na bakłażana z czosnkiem i pomidorami spotkał mnie w książce kucharskiej. I ugotowałem go, okazało się, że jest to bardzo smaczna zimna przekąska, która nadaje się do przygotowania na zimę i do codziennego jedzenia. Najważniejsze jest to, że zimą zawsze będziesz mieć pod ręką słoik sałaty. I przygotowuje się w ten sposób: bakłażany należy umyć, obrać i gotować przez około piętnaście minut w osolonej wodzie. Następnie wyjmij bakłażany z wody, ostudź i pokrój w pierścienie, dodaj paprykę i smaż na patelni w oleju, aż będą ugotowane. Wyciśnij czosnek za pomocą prasy czosnkowej. Umyj pomidory i pokrój w pierścienie.
ułóż w słoikach warstwami:
1-szy – bakłażan;
2-oj – czosnek;
3 – te pomidory.
ułóż składniki w słoikach. Następnie wlej sok, który pozostał po usmażeniu bakłażana. Dodaj ziarna pieprzu, liście laurowe i ocet. Sterylizuj przez około trzydzieści minut. Zamykając pokrywki i pozwalając ostygnąć, włóż do zimnego miejsca. Oto nasz pyszny przepis na bakłażana z czosnkiem i pomidorami! Jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy