skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis na bakłażana z czosnkiem i pomidorami spotkał mnie w książce kucharskiej. I ugotowałem go, okazało się, że jest to bardzo smaczna zimna przekąska, która nadaje się do przygotowania na zimę i do codziennego jedzenia. Najważniejsze jest to, że zimą zawsze będziesz mieć pod ręką słoik sałaty. I przygotowuje się w ten sposób: bakłażany należy umyć, obrać i gotować przez około piętnaście minut w osolonej wodzie. Następnie wyjmij bakłażany z wody, ostudź i pokrój w pierścienie, dodaj paprykę i smaż na patelni w oleju, aż będą ugotowane. Wyciśnij czosnek za pomocą prasy czosnkowej. Umyj pomidory i pokrój w pierścienie.
ułóż w słoikach warstwami:
1-szy – bakłażan;
2-oj – czosnek;
3 – te pomidory.
ułóż składniki w słoikach. Następnie wlej sok, który pozostał po usmażeniu bakłażana. Dodaj ziarna pieprzu, liście laurowe i ocet. Sterylizuj przez około trzydzieści minut. Zamykając pokrywki i pozwalając ostygnąć, włóż do zimnego miejsca. Oto nasz pyszny przepis na bakłażana z czosnkiem i pomidorami! Jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g