kotlety grzybowe

grzybiarze docenią! Szalenie apetyczny i dostępny nawet dla leniwych!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 58 % 11 g
97 kcal
IG: 42 / 42 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min
niedawno rozpieszczałam swoje kotlety grzybowe po polsku. Trzeba będzie je jakoś ugotować, bo wszyscy byli zachwyceni tym jedzeniem. Moja mała córka, która jest okropną kopuszką i nie je mielonych kotletów, była mile zaskoczona, że kotlety, które wyglądają jak mięso, nie były mięsem! Slopal, więc, jak mówią, za uszami piszczało! Podzielę się z wami kulinarnym przepisem na gotowanie kotletów. Po pierwsze, musisz przygotować suszone grzyby: ugotuj je i przepuść przez maszynę do mięsa. Do mielonego grzyba dodaj bułkę, którą należy namoczyć w mleku i wycisnąć. Następnie włóż smażoną cebulę, 2 surowe jaja kurze, sól, pieprz. Wymieszaj mięso mielone i uformuj z niego małe kotlety, które panierujemy w mące z jajkiem. Smaż je z obu stron i polej sosem ziemniaczanym. Porozmawiamy o tym osobno: SOS ziemniaczany o delikatnym smaku polscy kucharze podają również mięso i kiełbasy. Sposób jego przygotowania jest następujący: wymieszaj masło i mąkę, dodaj drobno posiekaną cebulę i usmaż na patelni. Następnie stopniowo wlewaj bulion i dopraw pieprzem i liściem laurowym. 10 minut gotuj sos na małym ogniu i dodaj ziemniaki pokrojone w małe kostki. Dopraw sokiem z cytryny i solą. Czekamy, aż ziemniaki się ugotują i polej sosem kotlety. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal / 100g
  • Bułka - 242   kcal/100g

Podobne przepisy