skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pokrój kurczaka na porcje, dokładnie spłucz, osusz na blasze do pieczenia i smaż na gorącym oleju przez około 10-12 minut. Do sosu obierz cebulę i czosnek, spłucz i drobno posiekaj. Bierzemy głęboką patelnię, wlewamy tam olej słonecznikowy, lekko podsmażamy cebulę i czosnek i dodajemy umyte i pokrojone w plastry grzyby. Wszystko to dokładnie wymieszaj i smaż przez około 4-5 minut. Obrane pomidory kroimy w małe kostki, dodajemy do cebuli, smażymy na małym ogniu i zalewamy wodą lub winem. Następnie włóż kurczaka do sosu i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Dodaj śmietanę i paprykę pod koniec gotowania, a następnie sól i pieprz. Papryka z kurczaka to obfity posiłek z kurczaka, klasyczne danie kuchni węgierskiej i austriackiej. To danie doskonale komponuje się z dodatkami z tłuczonych ziemniaków lub gotowanego ryżu. Podczas serwowania rozłóż paprykę na dużym naczyniu i pamiętaj, aby ozdobić ją zielenią. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g