węgierska papryka z kurczaka

bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie nie może pomóc! Węgierski paprykasz z kurczaka można przygotować w domu, mając wszystkie niezbędne składniki. Chociaż ten przepis kulinarny jest uważany za danie z kuchni węgierskiej, wielu ludzi pokochało go za doskonały smak. I jest przygotowywany w wielu zwykłych restauracjach.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

pokrój kurczaka na porcje, dokładnie spłucz, osusz na blasze do pieczenia i smaż na gorącym oleju przez około 10-12 minut. Do sosu obierz cebulę i czosnek, spłucz i drobno posiekaj. Bierzemy głęboką patelnię, wlewamy tam olej słonecznikowy, lekko podsmażamy cebulę i czosnek i dodajemy umyte i pokrojone w plastry grzyby. Wszystko to dokładnie wymieszaj i smaż przez około 4-5 minut. Obrane pomidory kroimy w małe kostki, dodajemy do cebuli, smażymy na małym ogniu i zalewamy wodą lub winem. Następnie włóż kurczaka do sosu i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Dodaj śmietanę i paprykę pod koniec gotowania, a następnie sól i pieprz. Papryka z kurczaka to obfity posiłek z kurczaka, klasyczne danie kuchni węgierskiej i austriackiej. To danie doskonale komponuje się z dodatkami z tłuczonych ziemniaków lub gotowanego ryżu. Podczas serwowania rozłóż paprykę na dużym naczyniu i pamiętaj, aby ozdobić ją zielenią. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy