bakłażan po grecku

niesamowicie pyszna przekąska rozjaśni każdą ucztę! Kolejne święto! Czym zaskoczyć gości? Nie możesz się pomylić, jeśli wybierzesz bakłażana po grecku jako przekąskę. Niedawno znalazłem ten przepis kulinarny w książce, a moi bliscy od razu polubili takie jedzenie. Przygotowanie przekąski jest proste, a nawet niedoświadczeni kucharze sobie z tym poradzą.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 50 % 7 g
79 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

obrać bakłażana ze skóry i pokroić w plastry o grubości około 1 cm, każde kółko należy obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na maśle. Następnie zaczynamy przygotowywać nadzienie. Drobno posiekaj pióra zielonej cebuli, liście sałaty, szpinak, paprykę i pietruszkę. Czerwone pomidory kroimy w kostkę. Po przygotowaniu wszystkich warzyw zaczynamy je smażyć na skorodzie z rozgrzanym masłem. Smażyć lekko, a pod koniec smażenia posolić i pieprzyć mieszankę warzywną. Z majonezu i posiekanych ząbków czosnku robimy sos, którym smarujemy wierzch przygotowanych bakłażanów, a następnie rozprowadzamy na nich nadzienie warzywne. Bakłażany po grecku należy podawać schłodzone, posypane posiekanymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy