bakłażan po grecku
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
obrać bakłażana ze skóry i pokroić w plastry o grubości około 1 cm, każde kółko należy obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na maśle. Następnie zaczynamy przygotowywać nadzienie. Drobno posiekaj pióra zielonej cebuli, liście sałaty, szpinak, paprykę i pietruszkę. Czerwone pomidory kroimy w kostkę. Po przygotowaniu wszystkich warzyw zaczynamy je smażyć na skorodzie z rozgrzanym masłem. Smażyć lekko, a pod koniec smażenia posolić i pieprzyć mieszankę warzywną. Z majonezu i posiekanych ząbków czosnku robimy sos, którym smarujemy wierzch przygotowanych bakłażanów, a następnie rozprowadzamy na nich nadzienie warzywne. Bakłażany po grecku należy podawać schłodzone, posypane posiekanymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g