skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie Sheikh Mahshi będzie wymagało czasu i cierpliwości. Ten przepis kulinarny jest tego wart, aby zaskoczyć domowników i gości. Dla Szejka Mahshi bakłażana ogony nie są cięte, ale krótko cięte. Następnie obieramy paski skórki przez każdy centymetr. Otrzymujemy bakłażany w paski, które smażymy w oleju roślinnym na gorącej patelni z każdej strony na złoty kolor. Aby usunąć nadmiar oleju ze smażonych "wielorybów", połóż je na ręczniku papierowym. Podczas chłodzenia bakłażana posiekaj cebulę i usmaż na tym samym oleju (wcześniej spuść nadmiar oleju). Gdy tylko cebula stanie się złota, dodaj do niej mięso mielone. Smażyć mięso mielone, aż cały sok wyparuje. Następnie dodaj pieprz, cynamon, kardamon, posiekane orzeszki piniowe, sól i wszystko dokładnie wymieszaj. W schłodzonych bakłażanach wykonujemy nacięcie wzdłuż i lekko ściskamy z końców. Okazuje się, że kieszenie, w których wkładamy mięso mielone, miażdżąc je. Pomidory zalej wrzącą wodą, usuń skórkę i wytrzyj. Sheikh Mahshi (nadziewane bakłażany) wkładamy do formy, zalewamy puree z pomidorów, 100 g wody, posypujemy solą, czarnym pieprzem. Bakłażany pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut. Danie jest całkiem odpowiednie do świątecznego stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g