Szejk Mahshi

pikantne danie, którego jeden rodzaj sprawia, że ślinisz się!
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 21 % 5 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

gotowanie Sheikh Mahshi będzie wymagało czasu i cierpliwości. Ten przepis kulinarny jest tego wart, aby zaskoczyć domowników i gości. Dla Szejka Mahshi bakłażana ogony nie są cięte, ale krótko cięte. Następnie obieramy paski skórki przez każdy centymetr. Otrzymujemy bakłażany w paski, które smażymy w oleju roślinnym na gorącej patelni z każdej strony na złoty kolor. Aby usunąć nadmiar oleju ze smażonych "wielorybów", połóż je na ręczniku papierowym. Podczas chłodzenia bakłażana posiekaj cebulę i usmaż na tym samym oleju (wcześniej spuść nadmiar oleju). Gdy tylko cebula stanie się złota, dodaj do niej mięso mielone. Smażyć mięso mielone, aż cały sok wyparuje. Następnie dodaj pieprz, cynamon, kardamon, posiekane orzeszki piniowe, sól i wszystko dokładnie wymieszaj. W schłodzonych bakłażanach wykonujemy nacięcie wzdłuż i lekko ściskamy z końców. Okazuje się, że kieszenie, w których wkładamy mięso mielone, miażdżąc je. Pomidory zalej wrzącą wodą, usuń skórkę i wytrzyj. Sheikh Mahshi (nadziewane bakłażany) wkładamy do formy, zalewamy puree z pomidorów, 100 g wody, posypujemy solą, czarnym pieprzem. Bakłażany pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut. Danie jest całkiem odpowiednie do świątecznego stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy