skład / składniki
metoda gotowania
to przepis na danie z arsenału króla kuchni budapeszteńskiej Karoya Gundela. Można go podawać na śniadanie, ale danie bardziej pasuje do stołu jako przekąska.
najpierw będziesz musiał dobrze pracować nożem: drobno posiekaj cebulę, pokrój grzyby w cienkie plasterki, drobno posiekaj natkę pietruszki i czosnek, obierz pomidora i pokrój w drobną kostkę, a także pieprz. Rozpuść kawałek masła w rondlu lub patelni i gotuj na nim cebulę przez kilka minut. Następnie dodaj paprykę, wymieszaj, a następnie dodaj grzyby, połowę pietruszki i czosnek. Doprawiam wszystko solą i odrobiną kminku zmiażdżonego w moździerzu. Mieszam mieszaninę i smażymy przez kilka minut, aż sok wydzielany przez grzyby wyparuje. Następnie dodaję paprykę i pomidora, dodaję więcej wody. Dusić zawartość patelni, przykrytą pokrywką, przez około 20 minut.
teraz gotuję ryż. Wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj mieszaninę do sosu. Sos dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut. W tym czasie przez 2,5 minuty gotuję jajka bez skorupek we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i octu. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął. Rozłóż jajka na gotowanym ryżu i polej je sosem. Przed podaniem potrawę posypuję pozostałą natką pietruszki. Jeśli nagle pozostanie Ci trochę mieszanki grzybowej, możesz ją wykorzystać jako sos do ryb, dań mięsnych i warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g