jajka po bakońsku bez skorupek

przekąska, która mile zaskoczy Twoich gości!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 75 % 33 g
197 kcal
IG: 9 / 88 / 3

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

to przepis na danie z arsenału króla kuchni budapeszteńskiej Karoya Gundela. Można go podawać na śniadanie, ale danie bardziej pasuje do stołu jako przekąska.
najpierw będziesz musiał dobrze pracować nożem: drobno posiekaj cebulę, pokrój grzyby w cienkie plasterki, drobno posiekaj natkę pietruszki i czosnek, obierz pomidora i pokrój w drobną kostkę, a także pieprz. Rozpuść kawałek masła w rondlu lub patelni i gotuj na nim cebulę przez kilka minut. Następnie dodaj paprykę, wymieszaj, a następnie dodaj grzyby, połowę pietruszki i czosnek. Doprawiam wszystko solą i odrobiną kminku zmiażdżonego w moździerzu. Mieszam mieszaninę i smażymy przez kilka minut, aż sok wydzielany przez grzyby wyparuje. Następnie dodaję paprykę i pomidora, dodaję więcej wody. Dusić zawartość patelni, przykrytą pokrywką, przez około 20 minut.
teraz gotuję ryż. Wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj mieszaninę do sosu. Sos dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut. W tym czasie przez 2,5 minuty gotuję jajka bez skorupek we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i octu. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął. Rozłóż jajka na gotowanym ryżu i polej je sosem. Przed podaniem potrawę posypuję pozostałą natką pietruszki. Jeśli nagle pozostanie Ci trochę mieszanki grzybowej, możesz ją wykorzystać jako sos do ryb, dań mięsnych i warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy