skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis kulinarny znalazłam w jakiejś gazecie kulinarnej. Chociaż przygotowanie go nie jest łatwe, nie będziesz rozczarowany. To jedzenie jest idealne na każdą świąteczną kolację lub lunch. Łączy w sobie znane składniki, ale jednocześnie jest tradycyjnym irlandzkim daniem. Główną atrakcją tej wieprzowiny jest to, że jest smażona z dodatkiem cydru, co nadaje jej pyszny smak.
dla wygody podzielimy proces gotowania na dwie części. W pierwszym etapie zajmiemy się nadzieniem. Dla niej ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i pozwól im ostygnąć. Weź jabłka i pokrój je w kostkę. Następnie posiekaj szałwię, tymianek i cebulę. Weź głęboki talerz lub miskę i włóż tam ziemniaki, jabłka, cebulę i przyprawy. Wszystko należy dokładnie wymieszać, ziemniaki można delikatnie zmiażdżyć.
przejdźmy do drugiego etapu. Weź steki wieprzowe i natrzyj je solą, pieprzem i olejem. Następnie ułóż je wzdłuż krawędzi ogniotrwałych naczyń, polewaj cydrem i przykryj folią. Pamiętaj, aby zrobić 5-6 otworów w folii, aby zapewnić przepływ powietrza. Piecz steki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę.
podając do stołu, najpierw połóż stek na talerzu, a na nim nadzienie. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej cydru i przypraw. To wszystko, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal / 100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cydr - 45 kcal/100g