wieprzowina w cydrze

oryginalne danie nie pozostawi nikogo obojętnym!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 31 % 9 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

ten przepis kulinarny znalazłam w jakiejś gazecie kulinarnej. Chociaż przygotowanie go nie jest łatwe, nie będziesz rozczarowany. To jedzenie jest idealne na każdą świąteczną kolację lub lunch. Łączy w sobie znane składniki, ale jednocześnie jest tradycyjnym irlandzkim daniem. Główną atrakcją tej wieprzowiny jest to, że jest smażona z dodatkiem cydru, co nadaje jej pyszny smak.
dla wygody podzielimy proces gotowania na dwie części. W pierwszym etapie zajmiemy się nadzieniem. Dla niej ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i pozwól im ostygnąć. Weź jabłka i pokrój je w kostkę. Następnie posiekaj szałwię, tymianek i cebulę. Weź głęboki talerz lub miskę i włóż tam ziemniaki, jabłka, cebulę i przyprawy. Wszystko należy dokładnie wymieszać, ziemniaki można delikatnie zmiażdżyć.
przejdźmy do drugiego etapu. Weź steki wieprzowe i natrzyj je solą, pieprzem i olejem. Następnie ułóż je wzdłuż krawędzi ogniotrwałych naczyń, polewaj cydrem i przykryj folią. Pamiętaj, aby zrobić 5-6 otworów w folii, aby zapewnić przepływ powietrza. Piecz steki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę.
podając do stołu, najpierw połóż stek na talerzu, a na nim nadzienie. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej cydru i przypraw. To wszystko, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal / 100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cydr - 45   kcal/100g

Podobne przepisy