wołowina w sosie chili z ryżem

świetna opcja na obfity lunch! Gotowanie nie jest trudne-jest pyszne!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 42 % 16 g
190 kcal
IG: 67 / 33 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

Hawaje są daleko od nas i nie możemy sobie pozwolić na latanie tam codziennie, tylko po to, by skosztować lokalnego jedzenia. Postanowiłem więc przetłumaczyć z angielskiego kilka przepisów kulinarnych na dania hawajskie. Myślę, że ci się spodobają.
bierzemy duży kocioł i smażymy najpierw kiełbasę pokrojoną w kostkę w oleju roślinnym lub margarynie, a następnie dodajemy mieloną wołowinę. Wszystko to smażymy na złoty kolor, dodajemy mieszankę dressingu i trochę sosu Tabasco.
w osobnym rondlu lub patelni z wysokimi ściankami usmażyć zielone chili, cebulę pokrojoną w kostkę, paprykę pokrojoną w półpierścienie i posypać czarnym pieprzem (groszek).
przenosimy to wszystko na patelnię z mięsem. Tam też wysyłamy fasolę. Dodaj wodę. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny, ciągle mieszając. Jeśli pod koniec gotowania sos pozostanie płynny, możesz dodać do niego trochę skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.
ryż gotujemy osobno. Rozłóż ryż na talerzu i połóż na nim nasz sos chili. Autor przepisu dodaje również, że to danie dobrze jest popijać lekkim słabym piwem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal / 100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal / 100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal / 100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal / 100g

Podobne przepisy