mięso z kalafiora i zielonej fasoli w doniczkach

mięso z warzywami dobrze się łączy, jest pożywne i smaczne! Mięso w garnku jest najpopularniejszym daniem wśród moich znajomych. Wieprzowina w takich okazuje się niezwykle delikatna. Oferuję przepis kulinarny na mięso z warzywami w doniczkach.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 42 % 8 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

pokrój wieprzowinę na małe kawałki, sól, pieprz, smaż, aż mięso będzie białe.
połóż mięso i fasolę pokrojoną na małe kawałki na dnie garnka.
cebulę pokrojoną w półpierścienie podsmażyć na patelni, na której smażono mięso.
dodaj marchewki pokrojone na małe kawałki i również usmaż.
włóż pieczeń do garnka.
kalafior ugotować w osolonej wodzie, rozebrać na kwiatostany i ułożyć na cebuli.
ułóż pokrojone w kostkę ziemniaki na wierzchu.
paprykę pokroić w cienkie kostki, usmażyć na oleju roślinnym i ułożyć na ziemniakach. Posolić. Dodaj drobno posiekany czosnek.
napełnij mięso warzywami bulionem, aby płyn sięgał tylko do środka garnka.
dodaj łyżkę kwaśnej śmietany i rozprowadź ją na powierzchni ziemniaków.
Zamknij garnki pokrywkami i wyślij do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.
gdy płyn w garnkach się zagotuje, zmniejsz temperaturę do 120 stopni.
dusić wieprzowinę z warzywami przez około godzinę.
podczas serwowania posyp naczynie ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy