Kurczaki Melbourne

delikatny i wyrafinowany smak, który zachwyci gości!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 27 % 7 g
164 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

kurczaki myjemy i dzielimy na kilka kawałków. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, umieść na kuchence i smaż kurczaki na średnim ogniu. Wlej tam białe wino i sok mięsny, wymieszaj. Zmniejsz ogień, dodaj puree pomidorowe, sól do smaku i gotuj na wolnym ogniu, przykrywając pokrywką. W razie potrzeby dodaj trochę wody.

ugotuj bakłażany jako dodatek do kurczaków. Myjemy bakłażany i reżim w kółko. Wlej mąkę na talerz i panieruj bakłażany po obu stronach. Następnie smażymy bakłażany na uprzednio stopionym maśle. Wyjmij bakłażana i ostrożnie włóż do talerza. Następnie pokrój pomidory w plasterki i usmaż je w oleju. Na talerzu kładziemy gotowe duszone kurczaki, z jednej strony kładziemy bakłażany, z drugiej pomidory. Udekoruj nasze jedzenie natką pietruszki i wstępnie posiekanym czosnkiem. Ten przepis kulinarny z kuchni australijskiej jest łatwy i szybki do przygotowania. Przybliżony czas gotowania kurczaków Melbourne to półtorej godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy