skład / składniki
metoda gotowania
kurczaki myjemy i dzielimy na kilka kawałków. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, umieść na kuchence i smaż kurczaki na średnim ogniu. Wlej tam białe wino i sok mięsny, wymieszaj. Zmniejsz ogień, dodaj puree pomidorowe, sól do smaku i gotuj na wolnym ogniu, przykrywając pokrywką. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
ugotuj bakłażany jako dodatek do kurczaków. Myjemy bakłażany i reżim w kółko. Wlej mąkę na talerz i panieruj bakłażany po obu stronach. Następnie smażymy bakłażany na uprzednio stopionym maśle. Wyjmij bakłażana i ostrożnie włóż do talerza. Następnie pokrój pomidory w plasterki i usmaż je w oleju. Na talerzu kładziemy gotowe duszone kurczaki, z jednej strony kładziemy bakłażany, z drugiej pomidory. Udekoruj nasze jedzenie natką pietruszki i wstępnie posiekanym czosnkiem. Ten przepis kulinarny z kuchni australijskiej jest łatwy i szybki do przygotowania. Przybliżony czas gotowania kurczaków Melbourne to półtorej godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g