skład / składniki
metoda gotowania
Mój przyjaciel, który jest żonaty z abchazem, nauczył mnie gotować kurczaka w sosie orzechowym, a teściowa nauczyła mnie. To jedzenie płynnie przeszło do naszego menu z kuchni abchaskiej. Najpierw musisz opłukać kurczaka, pokroić na kilka części, możesz je pokonać z obu stron i natrzeć solą i przyprawami z obu stron. Następnie wlej olej słonecznikowy na patelnię, podgrzej go, a następnie zmniejsz gaz do powolnego ognia. Rozłóż kurczaka skórą do góry i dociśnij górę czymś ciężkim. Na przykład garnek z wodą. Smażyć kurczaka przez około 15-20 minut na złoty kolor, odwrócić i ponownie pozostawić pod ładunkiem na 15-20 minut. Ugotowany kurczak kładziemy na talerzach, około 6 porcji wychodzi. Robimy sos. Drobno posiekaj obrany czosnek, posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj z czosnkiem i wodą. Gotuj przez 2-3 minuty. Przed podaniem polej kurczaka sosem. Czas gotowania wynosi około 45-60 minut. Radzę wypróbować ten przepis kulinarny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g