kurczak w sosie orzechowym

pikantne danie, którego subtelny smak przypadnie Ci do gustu!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 14 g
tłuszcze 56 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
230 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 min

Mój przyjaciel, który jest żonaty z abchazem, nauczył mnie gotować kurczaka w sosie orzechowym, a teściowa nauczyła mnie. To jedzenie płynnie przeszło do naszego menu z kuchni abchaskiej. Najpierw musisz opłukać kurczaka, pokroić na kilka części, możesz je pokonać z obu stron i natrzeć solą i przyprawami z obu stron. Następnie wlej olej słonecznikowy na patelnię, podgrzej go, a następnie zmniejsz gaz do powolnego ognia. Rozłóż kurczaka skórą do góry i dociśnij górę czymś ciężkim. Na przykład garnek z wodą. Smażyć kurczaka przez około 15-20 minut na złoty kolor, odwrócić i ponownie pozostawić pod ładunkiem na 15-20 minut. Ugotowany kurczak kładziemy na talerzach, około 6 porcji wychodzi. Robimy sos. Drobno posiekaj obrany czosnek, posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj z czosnkiem i wodą. Gotuj przez 2-3 minuty. Przed podaniem polej kurczaka sosem. Czas gotowania wynosi około 45-60 minut. Radzę wypróbować ten przepis kulinarny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy