pyszne udka z kurczaka z kluskami

bardzo proste, a co najważniejsze smaczne, to czego potrzebujesz! Klient pyta sprzedawcę: - Ile masz kurczaków? - Sześciu. - Wybierz z nich trzy najstarsze! Handlarz z łatwością szybko wybiera trzy kury. - Chcesz je spakować, kochanie? - Nie! Biorę pozostałe trzy!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 48 % 14 g
145 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

bierzemy świeże udka z kurczaka, a jeśli nie masz pod ręką udek z kurczaka, ale są świeże piersi, możesz ich użyć.

kawałki kurczaka pokrojone i obtoczone w mące smażyć na średnim ogniu. W holenderskim piekarniku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, włóż kurczaka do holenderskiego piekarnika i gotuj, mieszając, przez 3-5 minut. Połóż kurczaka na talerzu. Zmniejsz ogień i dodaj pozostały olej, włóż posiekaną marchewkę, seler i cebulę, dodaj przyprawy do kurczaka, sól i pieprz. Przykryj i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie, od 5 do 7 minut. Posyp warzywa pozostałą mąką i mieszając, doprowadź do miękkości. Tutaj Dodaj wcześniej przygotowany bulion z kurczaka, wodę, groszek i opóźniony kurczak.

dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Musimy też zrobić pierogi. Podczas gdy nasz kurczak jest duszony, wymieszaj mąkę, przyprawy do kurczaka, sodę, ¼ łyżeczki. sól i na koniec dodaj mleko. Powstałe ciasto na łyżkę stołową dodajemy do brytfanny, w której duszony jest nasz kurczak, w ten sposób powinno być około 18 pierogów. Na małym ogniu kontynuuj gotowanie, aż pierogi będą gotowe, około 15 minut. Oto nasze danie i gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal / 100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy