skład / składniki
gotowanie krok po kroku
miękisz białego chleba należy namoczyć w mleku. Dopóki chleb uzyska pożądaną konsystencję, możesz pokroić cebulę. Do mielonego kotleta zawsze dodaję jajko. Ale na szczęście tym razem w mojej lodówce nie było ani jednego jajka. Dlatego, aby mięso mielone było wystarczająco soczyste, należy dodać do niego dużo cebuli. Nauczyła mnie tego babcia, która od wielu lat mieszka w Azji Środkowej i wie, jak gotować najsmaczniejsze i najbardziej soczyste manti. Obierz jeden duży ziemniak i zetrzyj na grubej tarce. Namoczony chleb dodajemy do mięsa mielonego, tam też wysyłamy drobno posiekaną cebulę i starte ziemniaki. Wszystko mieszamy. Następnie solimy i spośród dostępnych przypraw wybieramy te, które najbardziej pasują do ptaka: pieprz, tymianek, a nawet Curry. Formujemy małe kotlety, zwijamy je z obu stron w mące i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Według moich gospodarstw domowych najlepszym dodatkiem do takich kotletów jest kruchy ryż lub duszone warzywa. Jedzenie jest smaczne i niezbyt ciężkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mielony Indyk - 161 kcal/100g