kotlety z indyka z ziemniakami

tylko kilka składników pomoże suchemu indykowi stać się soczystym! Kotlety z indyka z ziemniakami są bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Sam wymyśliłem ten przepis kulinarny, gdy w lodówce nie było wszystkich składników niezbędnych do farszu, a na zewnątrz była zbyt zła pogoda, aby iść do sklepu.
PekiNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 35 % 12 g
189 kcal
IG: 33 / 42 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

miękisz białego chleba należy namoczyć w mleku. Dopóki chleb uzyska pożądaną konsystencję, możesz pokroić cebulę. Do mielonego kotleta zawsze dodaję jajko. Ale na szczęście tym razem w mojej lodówce nie było ani jednego jajka. Dlatego, aby mięso mielone było wystarczająco soczyste, należy dodać do niego dużo cebuli. Nauczyła mnie tego babcia, która od wielu lat mieszka w Azji Środkowej i wie, jak gotować najsmaczniejsze i najbardziej soczyste manti. Obierz jeden duży ziemniak i zetrzyj na grubej tarce. Namoczony chleb dodajemy do mięsa mielonego, tam też wysyłamy drobno posiekaną cebulę i starte ziemniaki. Wszystko mieszamy. Następnie solimy i spośród dostępnych przypraw wybieramy te, które najbardziej pasują do ptaka: pieprz, tymianek, a nawet Curry. Formujemy małe kotlety, zwijamy je z obu stron w mące i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Według moich gospodarstw domowych najlepszym dodatkiem do takich kotletów jest kruchy ryż lub duszone warzywa. Jedzenie jest smaczne i niezbyt ciężkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Mielony Indyk - 161   kcal/100g

Podobne przepisy