skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dzieci w wieku szkolnym, zwłaszcza nastolatki, szybko dorastają. Absolutnie potrzebują żelaza, wapnia i witamin. Jak połączyć wszystkie przydatne substancje w jednym przepisie kulinarnym? Pizza Frittata to moja odpowiedź na to pytanie, którą znalazłam w przepisach kuchni włoskiej. Narodowe włoskie danie-Pizza Frittata jest w istocie omletem na blasze do pieczenia. To jedzenie jest pyszne i zdrowe dla dzieci i nie tylko. A pizza jest przygotowywana w ten sposób. W rondelku musisz stopić masło, a następnie dodać drobno posiekane pomidory, paprykę, grzyby, cebulę, wieprzowinę i bazylię. Smażyć wszystko do miękkości. Osobno wymieszaj śmietanę, jajka i ser. Dodaj mieszankę grzybową. Powstałe ciasto wlewa się do natłuszczonej blachy do pieczenia i piecze przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Schłodzić pizzę do temperatury pokojowej i pokroić w romby. Moje dzieci są zawsze podekscytowane włoską pizzą omletową Frittata!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g