ciepła jesienna sałatka z wątróbką drobiową i dynią
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
dokładnie opłucz i oczyść wątróbkę drobiową. Osusz ręcznikami papierowymi.
na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i lekko usmaż wątróbki w całości. Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodaj do wątroby i smaż przez około 20 minut. Na koniec wlej ocet i dopraw solą i pieprzem.
połóż liście sałaty na półmisku, polej sokiem z połowy cytryny. Aby nadać potrawie ostrość, możesz również polać olejem czosnkowym (wymieszaj oliwę z oliwek z posiekanym czosnkiem). Ułóż wątrobę z dynią. Posyp pokrojonymi winogronami i sezamem na wierzchu.
niezapomniany słodki, taki jesienny smak! Podawaj sałatkę na stole na pewno ciepłą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g