pieczona Świnia mleczna w piekarniku

wspaniały wybór na kolację lub uroczysty bankiet!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 17 % 5 g
204 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

moja znajomość przepisu kulinarnego młodego prosiaka z sosem cebulowo-miodowym odbyła się na jednej z wystaw kulinarnych, a kiedy spróbowałem go po raz pierwszy, byłem po prostu zdumiony delikatnym smakiem tego jedzenia. Zaczynam go przygotowywać tylko wtedy, gdy mam kilka godzin wolnego czasu. Przede wszystkim pieczę prosiaka w piekarniku na ciemnozłoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości prosiaka. Następnie przygotowuję SOS cebulowo-miodowy: smaż drobno posiekaną cebulę, wlej śmietanę i miód i ubij mieszaninę blenderem. Gdy sos jest gotowy, gotuję ziemniaki, marchewkę i cukinię. Cukinię obieram i kroję w kostkę. Następnie rozprowadzam schłodzoną świnię na owalnym naczyniu, kroję na porcje, zachowując kształt tuszy. W końcu oblewam go warzywami i ziołami. Na pewno podaję do stołu z sosem cebulowo-miodowym. Młoda Świnia z sosem cebulowo-miodowym i warzywami zadowoli miłośników starożytnej kuchni rosyjskiej, a ci, którzy jeszcze nie próbowali tak delikatnego mięsa wieprzowego, proszą nawet o dodatki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal / 100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy