Kotlet schabowy w ziemniakach
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce (używam koreańskiej tarki do marchwi). Wymieszaj śmietanę, jajko, sól i przyprawy, dodaj starte ziemniaki i wszystko dobrze wymieszaj.
polędwicę wieprzową energicznie ubić z obu stron, doprawić przyprawami.
na patelni rozgrzać dobrze rozgrzać olej roślinny, ułożyć kawałki wieprzowiny, ułożyć masę ziemniaczaną równą warstwą na wierzchu, ubić widelcem. Smaż wieprzowinę na złoty kolor.
Odwróć mięso i dobrze usmaż z drugiej strony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g