Kotlet schabowy w ziemniakach

ulubione danie wszystkich mężczyzn-kotlet z ziemniakami-pyszne i satysfakcjonujące! Od niedawna w naszej rodzinie pojawiła się jedna szkodliwa tradycja - w weekendy często jemy smażone ziemniaki na śniadanie, mój mąż niesamowicie ją kocha. I pewnego dnia spróbowałemnie urozmaicić menu i ugotować smażone mięso panierowane w tartych ziemniakach. Okazało się, że jest to bardzo oryginalne danie. Przygotowanie zajęło tyle samo czasu, co zwykły smażony ziemniak. Nawiasem mówiąc, dla niektórych może to być pełny lunch lub kolacja.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 62 % 24 g
węglowodany 13 % 5 g
275 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce (używam koreańskiej tarki do marchwi). Wymieszaj śmietanę, jajko, sól i przyprawy, dodaj starte ziemniaki i wszystko dobrze wymieszaj.
polędwicę wieprzową energicznie ubić z obu stron, doprawić przyprawami.
na patelni rozgrzać dobrze rozgrzać olej roślinny, ułożyć kawałki wieprzowiny, ułożyć masę ziemniaczaną równą warstwą na wierzchu, ubić widelcem. Smaż wieprzowinę na złoty kolor.
Odwróć mięso i dobrze usmaż z drugiej strony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy