kotlety wieprzowe z bakłażanem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój w kostkę i usmaż cebulę na złoty kolor. W tym czasie chleb jest moczony w wodzie, a najlepiej w mleku. Namoczony chleb, smażoną cebulę i mięso przepuszczam przez maszynę do mięsa. Sól i pieprz mielone mięso i dokładnie je wymieszaj. Robię okrągłe kotlety, które natychmiast zanurzam w surowym jajku ubitym w mikserze. Smaż kotlety na oleju roślinnym z dwóch stron i wyjmij je z patelni. Pokrój bakłażana w grube koła, które układam na dnie patelni. Na każde koło bakłażana kładę kotlet i wlewam około pół szklanki wody na patelnię. Przykrywam kotlety wieprzowe bakłażanem pokrywką i gotuję Jedzenie na małym ogniu przez pół godziny.
dekoruję gotowe jedzenie pierścieniami pomidora i koperkiem lub natką pietruszki. Bazylia jest odpowiednia dla tych, którzy lubią jej smak.
dekoruję gotowe jedzenie pierścieniami pomidora i koperkiem lub natką pietruszki. Bazylia jest odpowiednia dla tych, którzy lubią jej smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g