skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw przygotowujemy produkty. Oczyszczamy wątrobę z filmów. Najlepiej to zrobić, gdy wątroba nie jest całkowicie rozmrożona, jeśli została zamrożona. Pokrój wątrobę na kostki. Cebulę smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor. Dodaj wątrobę. Następnie usmaż wątrobę z różnych stron. Dodaj śmietanę, gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Śmietanę można zastąpić śmietaną. Okresowo dopasowujemy i mieszamy. Lepiej solić wątrobę, gdy danie jest prawie gotowe.
wątróbka stroganowska dobrze komponuje się z ryżem i puree ziemniaczanym.
jeśli to możliwe, lepiej wziąć wątrobę cielęcą. Jeśli weźmiesz wątrobę dorosłego zwierzęcia, należy ją najpierw namoczyć w mleku lub wodzie. Im starsze zwierzę, tym dłużej trzeba moczyć wątrobę. Od 30 minut do 4 godzin.
ważne jest, aby nie prześwietlać wątroby w ogniu. Jest gotowy, gdy trochę chrupnie, a następnie musisz usunąć go z ognia i pozostawić pod pokrywką na kilka minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g