wątróbka wołowa po stroganowsku

delikatną, smaczną wątrobę w sosie śmietanowym można podawać bez dodatków. Ten przepis kulinarny to po prostu ratunek, gdy nie ma dużo czasu na przygotowanie obiadu. Takie jedzenie odnosi się do szybkich i smacznych potraw.
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 19 % 5 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.


najpierw przygotowujemy produkty. Oczyszczamy wątrobę z filmów. Najlepiej to zrobić, gdy wątroba nie jest całkowicie rozmrożona, jeśli została zamrożona. Pokrój wątrobę na kostki. Cebulę smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor. Dodaj wątrobę. Następnie usmaż wątrobę z różnych stron. Dodaj śmietanę, gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Śmietanę można zastąpić śmietaną. Okresowo dopasowujemy i mieszamy. Lepiej solić wątrobę, gdy danie jest prawie gotowe.
wątróbka stroganowska dobrze komponuje się z ryżem i puree ziemniaczanym.
jeśli to możliwe, lepiej wziąć wątrobę cielęcą. Jeśli weźmiesz wątrobę dorosłego zwierzęcia, należy ją najpierw namoczyć w mleku lub wodzie. Im starsze zwierzę, tym dłużej trzeba moczyć wątrobę. Od 30 minut do 4 godzin.
ważne jest, aby nie prześwietlać wątroby w ogniu. Jest gotowy, gdy trochę chrupnie, a następnie musisz usunąć go z ognia i pozostawić pod pokrywką na kilka minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy