Białoruska Machanka

oryginalne połączenie smaków nie pozostawi cię obojętnym!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 65 % 20 g
węglowodany 10 % 3 g
207 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Białorusini bardzo lubią smalec i wieprzowinę. Chciałbym wam opowiedzieć taki kulinarny przepis, który spodoba się nie tylko białorusinowi, ale także wszystkim miłośnikom wieprzowiny, zwłaszcza jej żeberkom. Przygotujemy "Machankę".
zacznij gotować z sosem. Weź patelnię i połóż mąkę i masło na zimno. Następnie zacznij go podgrzewać, ciągle mieszając zawartość. Gdy mąka się zrumieni, Dodaj do niej bulion. Dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Na koniec wlej śmietanę do sosu i sól, pieprz do smaku.
teraz zajmijmy się żebrami. Najpierw należy je gotować przez 5 minut. Następnie usmaż na patelni. Do smażenia lepiej jest używać oleju, a nie smalcu, jak w większości białoruskich potraw. Włóż żeberka do garnka. Do nich smażona cebula, ulubiona domowa kiełbasa, którą pokrój w pierścienie. Przykryj wszystko sosem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Pryemnaga apetytu! Pyszne jedzenie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy