omlet z marynowanymi grzybami i ziołami

proste, pożywne i pyszne śniadanie rano - omlet z grzybami! Prosty, pożywny i pyszny omlet z grzybami. W razie potrzeby składniki można uzupełnić-cebulą, ziołami, warzywami. Wskazane jest wstępne gotowanie grzybów, chyba że użyjesz pieczarek lub grzybów w puszkach.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 10 % 2 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

smażyć grzyby na patelni z olejem roślinnym. W razie potrzeby sól.

ubij jajka widelcem, solą, dodaj mleko. Jeśli kochamy delikatniejszy omlet, bierzemy więcej mleka.

Grzyby zalewamy ubitymi jajkami z mlekiem. Dodaj zielenie. Przykryj patelnię pokrywką i smaż omlet z grzybami na małym ogniu, aż będzie ugotowany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy