skład / składniki
metoda gotowania
radzę zwrócić uwagę na ciekawy włoski przepis, który nadaje się zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Nie wiedziałem o nim wcześniej, dopóki nie odwiedziłem włoskiej rodziny. Kiedy spróbowałam sałatki z radicchio i kalafiora z anchois, wiedziałam, że to najlepszy posiłek dla tych, którzy nie chcą cierpieć z powodu dodatkowych kalorii, a ta sałatka jest pełna witamin.
robi się to w ten sposób.
bierzemy 300 g. radicchio, czyścimy i kroimy w cienkie paski. Następnie obierz i drobno posiekaj szalotkę. Zasadniczo odpowiednia jest również zwykła cebula. Bierzemy i najpierw moczymy rodzynki, a następnie suszymy. Dzieje się tak, aby nabrał miękkości i stał się bardziej bujny. A na dodatek myjemy i myjemy sardele.
teraz wymieszaj sałatkę radicchio z kawałkami kalafiora w przestronnej misce. Następnie podpalamy mały rondel, do którego dodajemy oliwę z oliwek i podgrzewamy. W oleju włóż posiekaną cebulę, rodzynki i orzechy i smaż na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodaj sardele i smaż przez kolejne 3 minuty. Następnie musisz dodać ocet i trochę wody(Około 1 łyżki) i dusić tę mieszaninę przez około minutę.
to wszystko, nasza sałatka z radicchio i kalafiora z anchois jest prawie gotowa. Pozostaje tylko pięknie podać na stole. Myślę, że wszyscy docenią ten przepis.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Radicchio - 23 kcal/100g