Sałatka z radicchio i kalafiora z anchois

delikatna i niskokaloryczna sałatka zachwyci każdego dnia tygodnia!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 50 % 7 g
66 kcal
IG: 86 / 14 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

radzę zwrócić uwagę na ciekawy włoski przepis, który nadaje się zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Nie wiedziałem o nim wcześniej, dopóki nie odwiedziłem włoskiej rodziny. Kiedy spróbowałam sałatki z radicchio i kalafiora z anchois, wiedziałam, że to najlepszy posiłek dla tych, którzy nie chcą cierpieć z powodu dodatkowych kalorii, a ta sałatka jest pełna witamin.
robi się to w ten sposób.
bierzemy 300 g. radicchio, czyścimy i kroimy w cienkie paski. Następnie obierz i drobno posiekaj szalotkę. Zasadniczo odpowiednia jest również zwykła cebula. Bierzemy i najpierw moczymy rodzynki, a następnie suszymy. Dzieje się tak, aby nabrał miękkości i stał się bardziej bujny. A na dodatek myjemy i myjemy sardele.
teraz wymieszaj sałatkę radicchio z kawałkami kalafiora w przestronnej misce. Następnie podpalamy mały rondel, do którego dodajemy oliwę z oliwek i podgrzewamy. W oleju włóż posiekaną cebulę, rodzynki i orzechy i smaż na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodaj sardele i smaż przez kolejne 3 minuty. Następnie musisz dodać ocet i trochę wody(Około 1 łyżki) i dusić tę mieszaninę przez około minutę.
to wszystko, nasza sałatka z radicchio i kalafiora z anchois jest prawie gotowa. Pozostaje tylko pięknie podać na stole. Myślę, że wszyscy docenią ten przepis.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Radicchio - 23   kcal/100g

Podobne przepisy