Kotlety Sophie

pyszne bułki pasztecikowe zaoszczędzą mnóstwo czasu i pokochają wszystkich!
VeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
199 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jeśli masz dość majstrowania przy mięsie mielonym, zwracam uwagę na oryginalny i pyszny przepis kulinarny-kotlety "Sophie". Umieść gotowane jajka na twardo. Podczas gotowania opłucz cielęcinę, pokrój na kawałki. W tym przypadku na cztery, ale ogólnie, ile kotletów chcesz, pokrój na tyle kawałków. Każdy kawałek dobrze ubić z obu stron, natrzeć solą i pieprzem do smaku. Pokrój cytrynę na pół, weź połowę i wyciśnij trochę soku z cytryny na każdy kawałek. Z pozostałą cytryną wypij herbatę. Ugotowane jajka umieścić pod bieżącą zimną wodą, aby szybciej ostygły, a w tym czasie pokroić szynkę w plastry. Obierz jajka i pokrój wzdłuż na dwie połówki. Na każdym ubitym kawałku cielęciny połóż plasterek szynki, połowę jajka i przekręć rolką. Aby rolka się nie rozwijała, przymocuj ją nitką. Połóż kotlety na rozgrzanej patelni z masłem i smaż przez 10-15 minut, następnie wlej śmietanę i gotuj pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu, aż będzie miękka, kolejne 10 minut. Jedzenie jest gotowe bez maszynek do mięsa, które następnie należy myć przez długi czas. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy