skład / składniki
metoda gotowania
jeśli masz dość majstrowania przy mięsie mielonym, zwracam uwagę na oryginalny i pyszny przepis kulinarny-kotlety "Sophie". Umieść gotowane jajka na twardo. Podczas gotowania opłucz cielęcinę, pokrój na kawałki. W tym przypadku na cztery, ale ogólnie, ile kotletów chcesz, pokrój na tyle kawałków. Każdy kawałek dobrze ubić z obu stron, natrzeć solą i pieprzem do smaku. Pokrój cytrynę na pół, weź połowę i wyciśnij trochę soku z cytryny na każdy kawałek. Z pozostałą cytryną wypij herbatę. Ugotowane jajka umieścić pod bieżącą zimną wodą, aby szybciej ostygły, a w tym czasie pokroić szynkę w plastry. Obierz jajka i pokrój wzdłuż na dwie połówki. Na każdym ubitym kawałku cielęciny połóż plasterek szynki, połowę jajka i przekręć rolką. Aby rolka się nie rozwijała, przymocuj ją nitką. Połóż kotlety na rozgrzanej patelni z masłem i smaż przez 10-15 minut, następnie wlej śmietanę i gotuj pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu, aż będzie miękka, kolejne 10 minut. Jedzenie jest gotowe bez maszynek do mięsa, które następnie należy myć przez długi czas. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g