kotlety po indyjsku

Spróbuj-a ten przepis stanie się Twoim stołem! Naprawdę pyszne.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 68 % 19 g
140 kcal
IG: 63 / 0 / 37

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zacznijmy przygotowywać danie.
na początek ugotuj ziemniaki i marchewkę. Dodaj liść laurowy i trochę soli do wody. Ziemniaki gotujemy, jak mówią, "w mundurze". Marchewki należy trochę ugotować, około 5-10 minut.
podczas gotowania ziemniaków połącz następujące składniki: zielony groszek, pietruszkę, kukurydzę, startą gotowaną marchewkę, pomidor, czosnek i cebulę.
następnie zmiażdżymy nasze ziemniaki i wymieszamy je z resztą warzyw. Podstawa kotletów jest gotowa, czas na panierkę. Do panierowania potrzebujemy ciasta i bułki tartej. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto, należy wymieszać wodę z mąką do uzyskania jednorodnej płynnej mieszanki i dodać trochę soli.
cóż, dalej sprawa technologii! Z naszej masy formujemy kotlety, zanurzamy je w cieście, a następnie w bułce tartej i smażymy do miękkości. Mamy bardzo smaczne, lekkie, chude kotlety! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy