skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Użyj 2 jajek, aby zrobić omlet na jedną porcję, 4 jajka, aby zrobić omlet dla dwóch osób. Nigdy nie rób omletu z więcej niż 5 jajkami. Jeśli przykrywasz cztery osoby, najlepiej zrobić dwa omlety z rzędu. Jest szybszy i smaczniejszy.
zacznijmy robić omlet! Weź ciężką patelnię o niskich ścianach i małą szpatułkę. Nadzienie do omletu może być dowolne (tarty ser z brokułami, smażone grzyby, pomidory z bazylią, cebula z boczkiem, wędzony łosoś z ziemniakami lub cokolwiek lubisz), ale powinno być przygotowane wcześniej i ciepłe. Stosunek: 1\8; szklanki nadzienia na 2 jajka.
delikatnie ubij jajka. Dodaj około 1/2 łyżki wody do ubitej mieszanki jajecznej: po podgrzaniu woda zamieni się w parę i sprawi, że omlet będzie trochę puszysty.
rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu, wlej masę jajeczną na patelnię i natychmiast zacznij mieszać szpatułką przez 10 sekund. Następnie przesuń smażone krawędzie omletu do środka, w ten sposób surowe jajka wypełnią krawędzie. Omlet będzie gotowy, gdy jego spód zostanie usmażony na złoty kolor, a góra nie będzie surowa, cała procedura zajmuje nie więcej niż minutę. Umieść nadzienie na środku omletu, ale tak, aby zajmowało nie więcej niż 1/3 części, zawiń krawędzie omletu w środek szpatułką i połóż gotowy omlet na ciepłym talerzu szwem w dół. Danie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g