pyszny omlet z nadzieniem francuskim

ze śniadaniem po francusku romans będzie Ci towarzyszył przez cały dzień. Chcesz pokazać się jako dobra gospodyni przy romantycznym śniadaniu? z omletem nie jest to trudne, zwłaszcza jeśli trzymasz w zamrażarce zapas różnych dodatków do omletów. Najszybszym daniem na świecie jest omlet po francusku. świetny przepis na śniadanie, jeśli zmienisz nadzienie omlet, możesz jeść przynajmniej codziennie. Gdy już opanujesz technikę, będziesz potrzebować kilku jajek i w pośpiechu zawsze będziesz w stanie przygotować pyszną, zdrową, odpowiednią w każdej chwili bułkę z omletem z nadzieniem!
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 65 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
234 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

Użyj 2 jajek, aby zrobić omlet na jedną porcję, 4 jajka, aby zrobić omlet dla dwóch osób. Nigdy nie rób omletu z więcej niż 5 jajkami. Jeśli przykrywasz cztery osoby, najlepiej zrobić dwa omlety z rzędu. Jest szybszy i smaczniejszy.

zacznijmy robić omlet! Weź ciężką patelnię o niskich ścianach i małą szpatułkę. Nadzienie do omletu może być dowolne (tarty ser z brokułami, smażone grzyby, pomidory z bazylią, cebula z boczkiem, wędzony łosoś z ziemniakami lub cokolwiek lubisz), ale powinno być przygotowane wcześniej i ciepłe. Stosunek: 1\8; szklanki nadzienia na 2 jajka.
delikatnie ubij jajka. Dodaj około 1/2 łyżki wody do ubitej mieszanki jajecznej: po podgrzaniu woda zamieni się w parę i sprawi, że omlet będzie trochę puszysty.
rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu, wlej masę jajeczną na patelnię i natychmiast zacznij mieszać szpatułką przez 10 sekund. Następnie przesuń smażone krawędzie omletu do środka, w ten sposób surowe jajka wypełnią krawędzie. Omlet będzie gotowy, gdy jego spód zostanie usmażony na złoty kolor, a góra nie będzie surowa, cała procedura zajmuje nie więcej niż minutę. Umieść nadzienie na środku omletu, ale tak, aby zajmowało nie więcej niż 1/3 części, zawiń krawędzie omletu w środek szpatułką i połóż gotowy omlet na ciepłym talerzu szwem w dół. Danie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy